header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Een thema dat weinig nadere uitleg behoeft. De herfst is de tijd van de verkleurende bladeren, striemende regen, stormen, paddenstoelen, mist, spinnenwebben en vroege nachtvorst. Maar er kan ook een heerlijk najaarszonnetje op een grafsteen schijnen. Mist werkt sfeerverhogend op een begraafplaats. De foto moet op een begraafplaats zijn gemaakt, met een zichtbaar vleugje ‘funerair’ in de vorm van een grafsteen, kapelletje, toegangshek etc. De sluitingsdatum voor de inzending is 1 november 2010. Er mogen maximaal twee foto’s per deelnemer worden ingeleverd.

Foto's voorzien van naam, mailadres en de locatie waar de foto(’s) is (zijn) genomen mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Elke foto dient als jpg-bestand te worden aangeleverd. De foto mag een maximale dimensie hebben van 600 bij 450 pixels, met een maximale bestandgrootte van 500 kb. Alle inzendingen zijn op het blog Fotowedstrijd Terebinth 2010 (http://fotowedstrijd-terebinth.blogspot.com) te zien. Het volledige wedstrijdreglement staat op het blog.

Een kleine jury selecteert namens de redactie de drie beste foto’s en kiest hieruit de winnaar. De hoofdprijs is een boekenbon van vijftig, de tweede prijs van dertig en de derde prijs van twintig euro. De drie winnaars krijgen voor 31 december 2010 bericht. De drie beste foto’s worden gepubliceerd in Terebinth van januari 2011, samen met het juryrapport.

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl