header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

De jury met mevrouw Jacobine Geel (theologe, tv-presentatrice en columniste), de heer Manu Keirse (klinisch psycholoog en licentiaat in de medico-sociale wetenschappen) en de heer Henk Tiesinga (voorzitter van Yarden Vereniging Hoofdbestuur) heeft alle inzendingen bestudeerd en beoordeeld.
De jury is blij met wederom een grote deelname aan de Yarden Prijs. 'De Yarden Prijs 2010 kenmerkt zich door een doorgaande kwaliteitsontwikkeling van de inzendingen. Dit geldt in de breedte van de aangeboden onderwerpen alsook in de diepte van de behandelde thema's. Wij zijn verheugd dat er naast vernieuwde uitingen van bekende thema's ook innovatieve bijdragen zijn.' aldus de jury.

 

De Troostboom
In 2006 is Larissa van der Molen een eigen praktijk gestart voor rouwtherapie;  Praktijk De Troostboom. Na twee jaar ervaring te hebben opgedaan in haar praktijk heeft zij een kwartetspel ontwikkeld; 'Niet hier, wel dichtbij'. Jaarlijks worden ongeveer 7.000 kinderen geconfronteerd met het overlijden van een familielid. Kinderen voorbereiden op zo'n groot verlies, of vertellen over de dood, is voor een volwassene niet altijd gemakkelijk. Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Volwassenen vinden het soms moeilijk om antwoord te geven op deze vragen. Het kwartetspel 'Niet hier, wel dichtbij' brengt kinderen, samen met hun ouder(s) of begeleider(s), spelenderwijs in aanraking met het onderwerp 'de dood' en alles wat daar mee te maken heeft. Het kwartetspel is zeer informatief en bevat foto's, teksten en andere afbeeldingen waarmee het onderwerp 'de dood' bespreekbaar wordt.

 

Yarden Prijs
Yarden reikt dit jaar voor de derde maal de Yarden Prijs uit. Deze tweejaarlijkse prijs van € 25.000 is ingesteld als beloning voor vernieuwende initiatieven op het gebied van het levenseinde en uitvaart


Voor meer informatie:

Praktijk De Troostboom

Larissa van der Molen

p/a Antoon der Kinderenlaan 3

5212 AA ’s-Hertogenbosch

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

mobiel: 06 - 51 18 97 28

 

meer informatie is te vinden op:
www.detroostboom.nl
trainingen = www.detroostboom.nl/trainingen
workshops = www.detroostboom.nl/workshops

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl