Bloemen langer mooi houden

Over bloemen, bloemstukken en kransen langer goed houden gaan veel verhalen en mythen. In deze bijdrage wat tips en adviezen die we de afgelopen tijd voor u hebben verzameld.

- De stelen afsnijden en bladeren verwijderen voordat de bloemen in een vaas worden gezet. Hierdoor voorkomt u dat door bacteriën en lucht de 'vaten' in de bloemen verstopt raken. Dit kunt u het best doen onder water. Hierdoor kan er dan geen lucht komen in de 'vaten'. Gebruik bij het afsnijden een scherp mes en snijdt de stelen recht af ! De 'wondjes' blijven dan namelijk zo klein mogelijk.

-Een zakje snijbloemenvoedsel toevoegen aan het water, daar zitten ook bateriën-dodende middelen in. U kunt dit 'verrijkte' water ook gebruiken om grote bloemstukken en kransen vochtig te houden.

-Het prikken met een naald onder de bloem bij een tulp om ze 'rechtop' te houden. Het kan helpen, maar de kans op rotting c.q. bacteriëngroei wordt er ook groter door. Dus als u het doet, werk dan voorzichtig en met schoon materiaal.

-7-up toevoegen aan het water
Dit wil vaak wel helpen, de 7-up bevat namelijk suikers en dit zijn voedingsstoffen voor de bloemen. Daarnaast is het koolzuurhoudend, hetgeen bacteriëndodend is. (Overigens snijbloemenvoedsel is goedkoper en ook bacteriëndodend).

- IJsblokjes in het water doen voor je er de bloemen in zet.
Als u veel ijsblokjes in het water doet, hebben de bloemen geen last van lucht in de 'vaten'.

- Bloemen, bloemstukken, kransen koel/koud en uit de tocht wegzetten. Als bloemen of bloemstukken eenmaal in een vaas staan of vastgezet zijn in een oase bestaat het gevaar van sterke verdamping. De bloemen gaan dan slap hangen. U kunt de bloemen dan ook beter niet in de volle zon of op de tocht zetten. Ook het verpakken van de bloemen, bloemstukken of kransen in plastic kan helpen. Door de plastic verpakking gaat u het verdampen tegen.

Hieronder enkele mythes - dit helpt dus niet!
- Dagelijks water verversen of stengels opnieuw afsnijden helpt niet! De bacteriegroei stopt u hiermee niet en telkens de stengels afsnijden vergroot de kans op meer 'kneuzingen' , met als gevolg meer verstopte 'vaten'.

- Stuivers of koperhoudende materialen aan het water toevoegen. Het zou bacteriedodend zijn, u heeft dan echter wel veel meer koper nodig.

- Aspirines in het water oplossen helpen niet. Het salicylzuur in de aspirine kan zelfs rare ongewenste effecten teweeg brengen.


Terug naar de inhoudsopgave Tips en wetenswaardigheden

Terug naar de inhoudsopgave Uitvaart Encyclopedie