header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

logo_gemeente_hoogezand_sappermeer

 

 

 

 

Persbericht

 

Hoogezand, 15 december 2009                                                                Persbericht 2009/071


Urnenbijzetting met persoonlijke monumenten op de Stille Hof

Op 18 december 2009 presenteert de gemeente het nieuwe columbarium met 120 urnenplaatsen op begraafplaats De Stille Hof. Het is een uniek ontwerp; een amfitheateropstelling, die zorgt voor een verbinding tussen de laatste uitbreiding met het middengedeelte van de begraafplaats. Het columbarium is een cirkelvormig urnenveld, waarbinnen een verscheidenheid aan persoonlijke urnenmonumenten geplaatst worden op losstaande consoles die in hoogte oplopen. Deze zorgen samen voor een eenheid; een kunstwerk. Te midden van het kunstwerk is een stilteplek gecreëerd. Wethouder Luijckx en de ontwerpers, architect Pim Benus en beeldend kunstenaar Marjo Többen, onthullen het columbarium om 10.30 uur.

Binnen de gemeente kiest 70% van de inwoners ervoor om zich te laten cremeren. Het bijzetten in urnenmuren kan binnen de gemeente alleen op begraafplaats de Stille Hof. De huidige urnenmuren zijn bijna volledig in gebruik. Het ontwerp van de nieuwe urnenlocatie is gekocht door de gemeente. De verwachting is dat de nieuwe urnenmuur binnen 12 jaar vol zal zijn.
Voor het nieuwe columbarium is gezocht naar een eigentijdse vorm van urnenbijzetting, waarbij de amfitheateropstelling is omgeven door een beukenhaag. De opstelling bestaat uit betonnen consoles, die in hoogte oplopen en cirkelvormig zijn gerangschikt. In het centrum staan zitbanken rondom een hemelboom (ailanthus).

Op de betonnen consoles worden bronzen urnen geplaatst, met de as van de overledene. Voor elke overledene ontstaat op deze manier een persoonlijk gedenkteken, een individueel monument. Aan de voet van de consoles kunnen kleine bloemenhuldes geplaatst worden.
Er zijn een aantal bronzen urnen ontworpen, waarvan er twee partnerurnen zijn. Ze bestaan uit twee in elkaar passende urnen, die samen een geheel vormen. De nabestaanden kunnen de urnen voorzien van persoonlijke kenmerken, zoals in het handschrift van de overledene de namen en data schrijven, meeboetseren aan de huid van de urn, dichtregels toevoegen, etc. Ook bestaat de mogelijkheid voor een ander ontwerp, gebaseerd op ideeën van nabestaanden, maar wel zodanig dat het past binnen het concept.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl