header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

logo_wvnc

15 december 2009

Begin deze maand hebben de onderhandelaars van de Vakbonden en de Werkgeversvereniging een resultaat bereikt, dat met een positief advies aan de achterban wordt voorgelegd. De nieuwe CAO heeft een looptijd van een jaar en treedt in werking per 1 januari 2010. Per diezelfde datum is een salarisverhoging van 1,25% overeengekomen. Bovendien worden de zogenaamde 'dagvensters' met een uur verruimd.

"We kunnen dit resultaat met een gerust hart een positief advies meegeven naar onze leden", zegt Henry Keizer, voorzitter van de Werkgeversvereniging Nederlandse Crematoria (WVNC). "Het zijn moeilijke tijden en de vakbonden zijn het over verschillende onderwerpen niet geheel met elkaar eens. Kijk maar eens naar de problematiek rond de verhoging van de AOW leeftijd. Alles wat te maken heeft met de oudere werknemer zit daardoor als onderwerp flink op slot."

De Vakbonden hadden bij aanvang van de onderhandelingen behoorlijk wat vergaande eisen ingebracht. Zo werd gevraagd om een verhoging van de kilometervergoeding bij dienstreizen, om extra vrije dagen bij dienstjubilea, de invoering van een dertiende maand en een verhoging van de zaterdag toeslag.

Keizer: "De Bonden hebben hoog ingezet en de onderhandelingen waren niet eenvoudig, dat heeft ook met het sociaal economische klimaat van het moment te maken. Uiteindelijk ligt er een onderhandelingsresultaat dat naar alle partijen eerlijk en weloverwogen is. Als het er op aan komt hebben werkgevers en werknemers het zelfde doel: een gezonde bedrijfstak die de continuïteit voor alle betrokken garandeert."

Werkgeversvereniging Nederlandse Crematoria (WVNC)
De Werkgeversvereniging Nederlandse Crematoria (WVNC) is een werkgeversorganisatie die de belangen behartigt van alle particuliere crematoria in Nederland. De crematoria die eigendom zijn van gemeentes zijn niet aangesloten. De voornaamste taak van de WVNC bestaat uit het vertegenwoordigen van de werkgevers bij het overleg met de werknemers aangaande de totstandkoming van de CAO binnen de crematoriumbranche. Verder worden, tijdens onder andere ledenvergaderingen, onderwerpen besproken die voor de werkgevers van belang zijn. De WVNC vervult geen functie op het gebied van voorlichting in de richting van het publiek. Deze functie wordt vervuld door de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). De oprichting van de WVNC was een initiatief 'geboren' uit de LVC. De WVNC is aangesloten bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). DE AWVN is met meer dan één miljoen werknemers één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland.

Voor meer informatie:
WVNC, J.M.H.J. Keizer (voorzitter) telefoon: 070-3518836 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl