header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


Tot_Zover_Quantum

Ruim zestig belangstellenden bezochten afgelopen dinsdagavond Tot Zover, het Nederlands Uitvaart Museum voor een thema-avond rond de tentoonstelling De dubbelzinnigheid van het einde.

De avond begon met een wandeling naar een donkere plek op gedenkpark De Nieuwe Ooster, waar het museum is gevestigd. Daar legde wetenschapper Jan Pieter van der Schaar uit waarom het 's nachts donker is. Alhoewel meestal wordt gedacht dat dit komt doordat de aarde is weggedraaid van de zon, heeft het vooral te maken met het feit dat het heelal niet oneindig (en niet oneindig oud) is en de hoeveelheid sterren niet eindeloos.

Vervolgens sprak Van der Schaar over het lot van het quantum universum en hij legde veel interessante verbanden met de tentoonstelling. Kunstenaar Tania Theodorou en conservator Babs Bakels leidden de bezoeker daarna rond over de tentoonstelling. Tot slot werd er nog nageborreld in het café bij het museum, café Roosenburgh.

In het nog korte bestaan van Museum Tot Zover was dit de eerste keer dat iets dergelijks werd georganiseerd. Directeur Guus Sluiter was erg tevreden: "We zoeken contact met onze bezoekers en bieden daarom graag iets extra's aan bij tentoonstellingen die we organiseren. We zoeken nog naar de manieren om dit in te kleden. We hadden een leuk programma, de opkomst was hoog, men was erg enthousiast en de sfeer was heel goed. Deze avond was dus in ieder geval bijzonder geslaagd, dit gaan we vaker doen."

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is gevestigd in Amsterdam, op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster. Zie www.zover.nl .

De dubbelzinnigheid van het einde met werk van Tania Theodorou is te zien tot en met 5 januari 2010.

  

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl