header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

 
persoonlijkerkanhaastniet

Het eind van het jaar is in zicht; een tijd waarin de geboorte van Christus gevierd wordt, een tijd van gezelligheid, lekker eten, feest en samenzijn. Het is ook een tijd van kaartjes sturen en ontvangen. Maar wie stil staat bij het feit dat er het afgelopen jaar ruim 150.000 mensen zijn overleden, kan bedenken dat er in ons land een veelvoud van dit aantal in rouw gedompeld kan zijn.

Mensen die wellicht opzien tegen de decembermaand, mensen die opzien tegen ‘gezellig feesten’. Moet je genoemde mensen in deze periode nu een kerst- en/of nieuwjaarskaart sturen of niet?

Juist nu, in dagen dat de leegte en het gemis extra voelbaar is, kan een kaartje ter bemoediging belangrijk zijn.  De situatie is dan wel verandert, toch blijven het speciale dagen. Kerst blijft kerst en het wordt toch een nieuw  jaar, al is het dan in een ander perspectief. Een hartverwarmende kaart krijgen is dan ook een groot gebaar, juist  in deze moeilijke tijd. Het laat zien dat er iemand is die aan je denkt en om je geeft.

Niet alleen mensen die achterblijven na een overlijden, maar ook mensen in scheiding en mensen die te maken hadden met een miskraam zitten niet te wachten op een kerstkaartje met de boodschap ‘Prettige kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar’.  Onnadenkend een standaardkaartje sturen doet meer kwaad dan goed. Maar bewust  je medeleven tonen, met een persoonlijke wens of  ‘hart onder de riem’ kan erg veel betekenen voor de ontvanger van dat kaartje. Dát is medeleven, dat voelt als steun.

 

Wat rest is de stilte, verdriet en de pijn.
Maar vertrouw dat dit niet altijd zo zal zijn.
Ook zo’n diepe wond wordt verzacht door de tijd.
En die mooie herinneringen blijven.
Juist die herinneringen raak je nooit kwijt.

 

Omdat het juiste kaartje met daarbij een passende tekst vaak zo moeilijk te vinden is, hebben wij een aantal kaarten ontworpen speciaal wanneer een standaard kaartje niet voldoende is.

Bestellen kan via de site www.persoonlijkerkanhaastniet.nl. Op deze site is het ook mogelijk om andere bemoedigings- en condoleancekaarten te ontwerpen en te versturen.
  

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl