header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover presenteert

Het Lot van het
Quantum Universum  
Lezing en rondleiding rondom de tentoonstelling
De dubbelzinnigheid van het einde


1 december 2009, 19:30 - 22:00
Amsterdam, Kruislaan 124

Waarom is het ‘s nachts donker?
Is het universum eindig?
Betekent het definiëren van het einde een nieuw begin?

Ter viering van de tentoonstelling De dubbelzinnigheid van het einde van Tania Theodorou (GR), presenteert Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover een lezing en een rondleiding.

Theodorou gebruikt wetenschappelijke theorieën om de grenzen van het einde te verkennen. Zij nodigt theoretisch natuurkundige Jan Pieter van de Schaar uit om het lot van het quantum universum te bespreken. Hij werpt daarmee een nieuw licht op de tentoonstelling.

Jan Pieter van de Schaar is theoretisch natuurkundige en doet onderzoek naar de oorsprong van het heelal aan de Universiteit van Amsterdam (in de String Theorie Groep). Hij promoveerde in 2000 aan de Universiteit van Groningen op een onderwerp uit de string theorie en heeft daarna verschillende onderzoekscontracten uitgediend aan achtereenvolgens de University of Michigan (Ann Arbor, VS), CERN (Geneve) en Columbia University (New York, VS), alvorens in 2006 terug te keren naar Nederland.

Tania Theodorou studeerde Engelse literatuur in Athene. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en studeerde in 2005 af aan de Rietveld Academie. In 2006 en 2007 nam Theodorou deel aan groepstentoonstellingen in W139, Mediamatic en Hotel Y Boulevard. In 2007 ontving ze een startstipendium van het Fonds BKVB. Populaire beeldcultuur en wetenschappelijke theorieën zijn belangrijke bronnen voor Theodorou. De dood is in haar werk niet nadrukkelijk aanwezig, maar figureert in een spel van subtiele verwijzingen. Haar installaties zijn uitdagend en intelligent en dwingen de bezoeker tot reflectie.


U kunt zich aanmelden, bij voorkeur voor 25 november, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De lezing is in het Engels. Rondleidingen worden gegeven door de kunstenaar (Engels) en conservator Babs Bakels (Nederlands). Toegang is gratis.

We vragen u vriendelijk warme kleding te dragen, want een deel van de bijeenkomst wordt gehouden op de begraafplaats. 
 
Voor contact o
f verdere inlichtingen
 
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Anouk Jansen, communicatie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kruislaan 124 Amsterdam
020-6940482
Open 
dinsdag - zondag, 11.00 - 17.00
www.totzover.nl
 

De dubbelzinnigheid van het einde is te zien tot en met 5 januari 2010.


______________________________________________________________

 

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl