header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


Wiegekindje_ontvangst_Funeral_award

Uithuizen, 26 oktober 2009

Wiegekindje is namens Nederland winnaar geworden van één van de International
Funeral Awards. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke Gala in Aarschot
(België) op zaterdag 24 oktober. Een internationaal gezelschap van zo'n 500 genodigden
woonde het Gala bij. Er waren in totaal 87 genomineerden. Voor Nederland waren dat
er 37, voor België 23 en voor Duitsland 27. Wiegekindje won de Award in de categorie
"meest vernieuwende grafkistenfabrikant".

Doel van de Funeral Awards
Met de International Funeral Awards willen de organisatoren een brug slaan tussen burgers en professionals in de uitvaartwereld. Met als doel om de dood bespreekbaar te maken. Het initiatief is niet alleen een feestelijke gebeurtenis maar ook een jaarlijks platform voor
ondernemers, toeleveranciers en anderen uit de uitvaartbranche. De Funeral Awards zetten
een schijnwerper op diegenen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen om het uitvaartgebeuren, verder dan de eigen landsgrenzen, te verbeteren. Alle inzendingen worden gejureerd onder het toeziende oog van de Internationale Kwaliteitsraad voor het Uitvaartwezen.
Deze Kwaliteitsraad bestaat uit belangrijke personen uit de internationale uitvaartbranche van België, Nederland en Duitsland. Ze kijken toe op de naleving van het deelnemingsreglement en of de inzendingen voldoen aan de wetgeving.

Juryrapport
Wiegekindje wordt door de jury als volgt omschreven: "Het echtpaar is al langere tijd in de
uitvaartbranche actief en vanuit eigen ervaring met Wiegekindje gestart. Wiegekindje vult een leegte in de markt op het gebied van kinderen. Ze hebben een eigen collectie met o.a. hele kleine kistjes, kleding, matrasjes en opbaarwiegjes. Ze ontwerpen en maken alles zelf en verzorgen tevens het drukwerk. Ze werken met 9 kleuren en figuurtjes, hetgeen in kleding, rouwbrieven, kistjes en herinneringsdoosjes op elkaar afgestemd kan worden. Men kan alles terugvinden op een duidelijke en gebruiksvriendelijke website. Herinneringsdoosjes bedoeld na de uitvaart om kaartjes en kleertjes te bewaren. Ze maken tevens urntjes en grafplaatjes voor op de begraafplaats. Deze zijn erg prijs vriendelijk. Troostdoos met schoentjes, sieraden e.d. om aan de ouders te geven of troostcadeau om aan de genodigden mee te geven als herinnering en bedankje." Het juryrapport vermeldt: "een goed doordacht product en dienst. De samenhang is belangrijk voor de nabestaanden."

Trots op en blij met Award
Martha Davids: "Het was een fantastische gebeurtenis om mee te mogen maken in Aarschot. In een prachtige en sfeervolle omgeving werden de winnaars van deze prestigieuze prijs in de uitvaartbranches van Duitsland, België en Nederland bekend gemaakt en op dezelfde manier naar voren gehaald als bij de bekende prijsuitreikingen op televisie. We zijn er ontzettend trots op en heel erg blij dat we met Wiegekindje de eerste prijs hebben gewonnen."

Speciaalwebwinkel
Wiegekindje is weliswaar een onderdeel van uitvaartonderneming Uitvaartzorg van Stad tot
Wad - E. Kremer Uitvaartverzorger in Uithuizen, maar Wiegekindje zelf verzorgt geen
uitvaarten. Het is een speciaalwebwinkel met een uitgebreide collectie uitvaartbenodigdheden voor te vroeg geboren (vanaf een zwangerschap van 12 weken) en voldragen kindjes, die dood geboren worden of maar kort geleefd hebben. Wel is het gebaseerd op de eigen ervaringen als uitvaartonderneming met het verzorgen van heel kleine kindjes. Bij het maken van de collectie is het uitgangspunt geweest dat alles dezelfde warmte en zachtheid heeft als de benodigdheden voor een levend geboren kindje. De collectie is te bekijken en te bestellen op
www.wiegekindje.nl.

Troost bieden
Martha Davids: "Het uitzoeken van spulletjes voor je overleden kindje kan een belangrijk
onderdeel zijn bij het rouwproces. Een complete lijn met de benodigdheden voor zo'n situatie was er echter niet. In de korte periode dat Wiegekindje bestaat weten we al dat het absoluut voorziet in een behoefte, zowel bij particulieren als bij uitvaartondernemingen. En dat we hiermee nu ook nog een International Funeral Award hebben gewonnen is helemaal geweldig.
Maar bovenal hopen we met Wiegekindje troost te kunnen bieden aan de nabestaanden."

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl