header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


Uitvaartmuseum

Bezoekers worden opgeroepen foto en tekst mee te nemen

 

Tijdens de Troostdag voor nabestaanden op zaterdag 24 oktober in Heiloo presenteert Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover de herinneringswebsite Tot Zover Jij & Ik. Het is mogelijk om direct online een herinnering aan een dierbare overledene te plaatsen. Er zijn medewerkers aanwezig om te helpen. Geïnteresseerden worden opgeroepen een memorystick of Cd-rom mee te nemen met een foto en een opgeschreven herinnering.

 

Het monument Tot Zover Jij & Ik gaat over de relatie tussen gestorvenen (Jij) en nabestaanden (Ik). Bezoekers en niet-bezoekers voegen foto's en teksten toe en maken met elkaar een dynamisch monument dat de persoonlijke herinnering aan Jou levend houdt.

 

Het monument Tot Zover Jij & Ik is zowel digitaal als tastbaar: bekijk het digitale monument op www.totzoverjijenik.nl en bekijk de expositie in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam. In deze expositie krijgen de 200 meest recent geplaatste foto's uit het digitale monument een plek. Bezoekers zijn uitgenodigd om tussen de foto's door te lopen en zich te omringen met herinneringen. Het voortdurend groeiende digitale monument bewaart alle herinneringen, terwijl het fysieke monument in het museum zich telkens vernieuwt door het toevoegen en weghalen van foto's.

 

De eerste foto's hingen al bij de opening van het museum - december 2007 - in het museum. Inmiddels is dit onderdeel één van de favoriete onderdelen van het publiek. Het is een bijzondere ervaring om tussen de foto's door te lopen.

 

Tot Zover Jij & Ik is een initiatief van Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam. Het werd gemaakt door Marije ten Brink (Brinka) en Kathrin Hero. De technische realisatie werd verzorgd door Ron Gerrits (Inovia).

 

Tot Zover Jij & Ik is tot stand gekomen dankzij de steun van de Mondriaan Stichting.

 

De Troostdag wordt georganiseerd door Charon Uitvaartbegeleiding, zie www.troostdag.nl. De Troostdag vindt plaats in de sfeervolle kapel van de GGZ in Heiloo, Kennemerstraatweg 464.

 

 

 

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl