header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer


oktober 2009

In mei 2009 is de Stichting Theehuis Leeuwarden van start gegaan met een voorlopig theehuis in de aula op de Noorderbegraafplaats  .

De in mei 2007 opgerichte stichting heeft ten doel een theehuis te realiseren in een eigen gebouwtje op de begraafplaats waar de bezoeker 7 dagen van de week terecht kan voor rust en bezinning. Lotgenoten kunnen hier met elkaar in contact komen. En er is koffie en thee.

Het theehuis wordt gevestigd in het gebouwtje direct links van de (nieuwe)  ingang van de begraafplaats. Het moet nog wel worden verbouwd en aangepast. Daarvoor is geld nodig. Het bestuur is druk bezig met het werven van fondsen hiervoor. De opening van het definitieve theehuis laat daarom nog even op zich wachten.

Maar om toch al vast een start te kunnen maken heeft de gemeente Leeuwarden  de stichting een mooi aanbod gedaan door de onlangs verbouwde aula in de weekenden ter beschikking te stellen.

Totdat het definitieve theehuis klaar wordt de aula op de zondagen gebruikt als tijdelijk onderkomen. Sinds de opening zijn er rond de 600 bezoekers geweest.

Het theehuis is niet commercieel en wordt geheel door vrijwilligers gerund. Er hebben zich reeds zo'n 20  vrijwilligers aangemeld om te helpen met koffie en thee schenken. De stichting kan zeker nog meer mensen gebruiken.

Tot slot. Het project wordt gefinancierd uit giften en donaties. De stichting heeft de ANBI status (Goeddoelstatus) waardoor giften belastingtechnisch aftrekbaar zijn. De benodigde middelen voor de plannen zijn nog niet allemaal binnen.  De stichting wil daarom ook graag in contact komen met mogelijke sponsors. Hierbij wordt niet uitsluitend gedacht aan geld, maar zeker ook aan andere ondersteuning in de vorm van hulp bij de (ver)bouw, installatietechniek, timmer- en schilderwerk, of producten welke straks over de toonbank zullen gaan.

Op de website www.theehuisleeuwarden.nl  kunt u alle informatie vinden over het theehuis.

Voor meer informatie kunt u bellen met 058-2169162 of 058-2123526
of een email zenden aan
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl