header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

  
Ermelo, 25 september 2009

Persoonlijker kan haast niet

Het Ermelose bedrijf ZebraBlauw tekst&beeld is zaterdag voor de tweede maal genomineerd voor de International Funeral Award. Vorig jaar werden de twee ondernemers Gert Hofsink en Natalie Overkamp volledig verrast met de Award. Dat bracht veel nieuwe mogelijkheden en inspiratie waarmee het bedrijf zich doorontwikkelde.

Ze presenteerden zich tijdens de Opendag in het crematorium in Dieren opnieuw voor de kwaliteitsraad en lanceerden er de website www.persoonlijkerkanhaastniet.nl . Op deze site kunnen mensen persoonlijke kaarten maken. “Kaarten voor omstandigheden waarin een boodschap zo belangrijk is,” zegt Overkamp. In de bijzondere collectie zijn rouw- en condoleancekaarten, maar ook kaarten voor bemoediging opgenomen. “Met persoonlijke teksten en foto’s maakt iedereen in een handomdraai een unieke kaart. Persoonlijker kan haast niet,” aldus de initiatiefnemers.

De gewone condoleancekaarten waren al jaren een doorn in het oog van de twee Ermeloërs. “Iedere situatie is anders en ook ieder mens is anders,” zegt Hofsink. “In verjaardagskaarten en kerstkaarten is een scala aan voorbeelden en mogelijkheden, maar als het gaat om een persoonlijk kaartje voor mensen in hun laatste levensfase of mensen in rouw dan zoek je ook die ene speciale kaart.” En dat is zoeken naar een naald in een hooiberg. Voor het Ermelose bedrijf, gespecialiseerd in het maken van sfeerbeelden en pakkende teksten, reden genoeg om een serie kaarten te ontwerpen.

Nadat de juiste contacten waren gelegd met een internetdrukkerij maakten ze de website
www.persoonlijkerkanhaastniet.nl  waarop ze de kaarten voor iedereen toegankelijk maakten. Inmiddels zijn er bijna 100 verschillende kaarten ontworpen. “Denk ook eens aan mensen die wel met een rouwproces te maken hebben, maar niet letterlijk een uitvaart,” zegt Overkamp. Ze doelt hiermee op mensen die ongewenst kinderloos zijn, mensen met een miskraam, maar ook mensen wiens huisdier is overleden en mensen in scheiding. “Ook in deze situaties wil je iemand een hart onder de riem steken en dat kan door middel van deze kaarten. Troostende woorden, voor veel mensen moeilijk te bedenken.”

  

Om inspiratie op te doen kan men ook terecht op de website. Korte gedichten en teksten zijn er te vinden als handreiking. “Zo kun je ook een kaartje sturen als de sterfdatum aanstaande is, maar ook als een dankbetuiging omdat iemand veel voor je gedaan heeft.” Op de website zijn ook teksten en foto’s op canvas te bestellen en men kan er zelf herinneringsboeken maken.

De International Funeral Awards worden op 24 oktober voor de 11e keer uitgereikt aan bedrijven met een vernieuwing in de uitvaartbranche.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl