header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

afscheid_nemen_met_je_hart

Afscheid nemen met je hart

Nieuwe rituelen in de uitvaart

Gijsje Teunissen

Gijsje Teunissen van CHARON uitvaartbegeleiding komt tijdens haar begeleidingen vaak heel dicht bij de familie en gaande weg schreef zij haar belevingen op, als afsluiting voor haar zelf.

Gijsje voelde dat zij hiermee andere families zou kunnen helpen hun eigen rituelen, woorden, verwerking te vinden. In het eerste verhaal dat zij schreef, vertelde ze het verhaal van Per, het jongetje welke bij zijn geboorte overleed. Of ze nu haar eigen verdriet om Ferry, haar overleden baby'tje, verwerkte, is niet duidelijk, maar de woorden vloeiden uit haar pen en ze bleef schrijven. Voor haar was het goed om haar gevoelens een plaats te geven, en in de loop van de tijd merkte zij dat haar verhalen mensen ontroerden en inspireerden om over hun eigen afscheid na te denken. Het Noord-Hollands Dagblad vroeg haar om haar verhalen in hun krant te publiceren en zo bleef Gijsje Teunissen - natuurlijk met toestemming van de families - gemiddeld twee keer per maand schrijven. Ze hoorde steeds vaker, dat voor sommige mensen een wereld open ging en dat zij geen besef hadden van wat er allemaal mag en kan tijdens een afscheid.

De meeste families welke zij begeleidde maakten ook foto's van het afscheid die zij graag aanboden om in het boek te publiceren, omdat zij trots waren op hun bijzondere afscheidsviering.

Met hun toestemming is een prachtig boek ontstaan:

"Afscheid nemen met heel je hart".

Deze families hebben met heel hun hart afscheid genomen. Zij laten u het meest intieme ogenblik van hun leven mee beleven. Wetende dat een afscheid altijd pijnlijk en verdrietig is, maar bewust beleefd, en zelf vorm gegeven een doorgang kan maken tot een nieuw begin.

Het Boek Afscheid nemen met je hart zal op 24 oktober 2009 op de Troostdag voor nabestaanden gepresenteerd worden.
Op de troostdag zullen er ook stands zijn van andere bedrijven/ organisaties, wilt u een stand op deze dag neem dan contact op met mij.

Het boek zal vanaf bovenstaande datum in de betere boekhandels en ook in het informatiecentrum van CHARON in Egmond, Slotweg 2 voor de prijs van € 18.50 te verkrijgen zijn.

Meer informatie:  Gijsje Teunissen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel.: 072-5070477

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl