header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
 

26 juli 2009 t/m 2 augustus 2009

Overzicht eerdere uitgaven

Advertentie
Naar Uitvaartmedia homepage

vakblad_uitvaart_juli_augustus_2009 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juli en augustus 2009
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws o.a.: Elektrische rouwwagen, Rijksbescherming grafheuvels?, Positief resultaat voor de Facultatieve Groep, Graf op privé-terrein, Grotere crematieovens nodig.
Uitvaartnoviteiten: Rouwkalender, Raku urnen, Kwartetspel. Vers van de pers. Columns: Frank Mutter: Waar is mijn codicil? Marie Louise Meuris: Grote momenten. En een aantal artikelen waaronder:
Zijn de salarissen in de uitvaartbranche goed?
"Ik heb niets te klagen", zegt de een. "We worden onderbetaald", meent de ander. De meningen over de stelling van deze maand lopen uiteen.
Tour des Cimetières
Tour des Cimetières is de naam van de tocht langs begraafplaatsen die Arrive Touring samen met de Stichting Oude Drentse Kerken en de Stichting Oude Groninger Kerken houdt gedurende de zomermaanden. Vakblad Uitvaart reed mee.
Rouwzorg krijgt commerciële basis
De inkomstenbron van de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR)
is aan het opdrogen. Organisatieadviseur Klaas-Jan Rodenburg komt met een reddingsplan: commerciële exploitatie van de rouwzorg.

Volkskrant, 1 augustus 2009. Nieuw: overnachten bij de kist van je geliefde
Yvonne Hofs: Afscheid nemen van een overledene is voor veel mensen niet gemakkelijk. Uitvaartondernemer Henri Stork uit het Noord-Brabantse dorp Hedel maakt het geregeld mee: nabestaanden die in de dagen voor de uitvaart - bij wijze van spreken - niet zijn weg te slaan van het opgebaarde lichaam van hun geliefde. Hij is daarom een uitvaarthotel begonnen. Sommige nabestaanden brengen hele dagen in de rouwkamer door. Sommigen ook hele nachten. Stork: ‘Als we 's ochtends binnenkomen treffen we soms slapende familieleden op de zitbank in de rouwkamer aan.... Lees verder

logo_humanitas Almere vandaag .nl, 30 juli 2009.  Humanitas biedt steun bij rouw voor volwassenen
Liset van Ravenzwaaij: Het project Steun bij Rouw van Humanitas bestaat al een paar jaar en sinds deze maand neemt Jojanneke van de Graaf de coördinatie op zich. ,,Er verandert niets aan het project, ik ga verder waar mijn voorganger is gebleven. Wel wil ik nog kijken of het mogelijk is om ook een steungroep voor lotgenoten op te zetten.'' Het project is opgezet om volwassenen te steunen die een dierbare hebben verloren. ,,Wij bieden een luisterend oor als de omgeving daar niet altijd meer de mogelijkheid voor heeft'', vertelt Van der Graaf. ,,Na een bepaalde tijd kan het zijn dat de naasten geen tijd, geduld of zin meer hebben om te praten over wat er is gebeurd. Dan kunnen ze ons benaderen om langs te komen.''....  Lees verder

BN DeStem, 30 juli 2009. Ruim honderd graven weg in Kloosterzande
Sheila van Doorsselaer: Op de begraafplaats aan de Hulsterweg in Kloosterzande worden 116 graven geruimd. De resten van zes overledenen worden elders op de begraafplaats herbegraven. Het gaat in de meeste gevallen om oude, verwaarloosde graven en zerken, links van het hoofdpad, waarvan de grafrechten verlopen zijn. Vorig jaar begon de gemeente met de inventarisatie van de nabestaanden van de betrokken graven, om hen op de hoogte te stellen van het voornemen en hun wensen te noteren. Zowel aanhouden van het graf of verplaatsen ervan behoorde tot de mogelijkheden. Van niet alle graven waren de rechthebbenden bekend.... Lees verder

Volkskrant, 29 juli 2009. Geen graf voor eenzame Ghanees in geboorteland
In de koeling van een Gronings mortuarium, ver van zijn geboorteland Ghana, ligt het lichaam van de 48 jarige Samson Ampaw. Zijn wens was om in Ghana te worden begraven, maar die wordt niet vervuild. Om het transport naar Afrika en de begrafenis aldaar te betalen, had Ampaw een uitvaartverzekering ter waarde van 5.000 euro afgesloten. Maar sinds zijn overlijden op 21 juli weigerde verzekeraar Interpolis het geld uit te keren...Gisteren: na vragen van de Volkskrant, kwam Interpolis echter toch nog over de brug....een kennis die binnenkort voor vakantie naar Ghana reist, zal de as meenemen en uitstrooien.....

Leeuwarder Courant, 29 juli 2009. Twee tieners gepakt voor grafschennis
Twee tieners uit Wolvega zijn opgepakt voor het vernielen van graven op de Algemene Begraafplaats aan de Steenwijkerweg. Ruim twee weken geleden werden op die dodenakker 's nachts meer dan 25 zerken omvergegooid.... Sommige grafmonumenten raakten onherstelbaar beschadigd...Politiechef Thea van der Bos benadrukt dat beide opgepakte jongens verdacht zijn. „Oft se skuldich binne, dat moat noch blike."

Algemene begraafplaats Winterswijk De Gelderlander, 29 juli 2009. Kerkhof krijgt drie sculpturen
De algemene begraafplaats aan de Waliënsestraat in Winterswijk krijgt maar liefst drie kunstwerken. Twee worden gemaakt door Jan ten Damme en eentje door Gerry Grijsen. Beiden zijn Winterswijker. De opdracht is verleend door de gemeente Winterswijk vanwege het 100-jarig bestaan van de algemene begraafplaats. De twee beelden die Jan ten Damme maakt komen aan de noordkant, in de buurt van de PJ Oudlaan te staan. Ze zijn bedoeld als oriëntatiepunten aan het eind van twee lange lanen om bezoekers steun te geven bij het zoeken naar bepaalde graven. Het derde beeld, gemaakt door Gerry Grijsen.. Lees verder

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl