Persbericht
Corona

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor de uitvaart... 1. Thuisopbaring. 2. Groepsgrootte. 3. Condoleance. 4. Condoleance met meer mensen in een 24-uurskamer. 5. Condoleancebijeenkomst in een uitvaartcentrum. 6. Bezoek aan rouwkamers. 7. Afscheidsgelegenheid buiten organiseren. 8. Nederland in reizen voor een uitvaart. 9 Vergoeding van het ministerie van BZK bij extra kosten voor rouwvervoer .....

Rondom corona zijn strenge coronamaatregelen van kracht. Het doel is het aantal besmettingen terug te brengen en de verspreiding van met name de nieuwe Britse variant van Covid-19 af te remmen. . Tot en met 13 augustus zijn vaste zitplaatsen en het handhaven van anderhalve meter afstand weer verplicht. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor de uitvaart.

Thuis uitvaarten bespreken
Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Thuisopbaring
Om een thuisopbaring mogelijk te maken mogen meerdere mensen in huis komen. Er gelden geen beperkingen meer van het aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Groepsgrootte bij uitvaartplechtigheid
Er mag dan altijd 100 procent van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden. Uiteraard is het aan de locaties waar de uitvaart plaatsvindt om te bepalen hoeveel mensen zij toelaten. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Met het oog daarop blijft ons advies om te werken met een aanmelding vooraf en een vaste zitplaats.Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Condoleance
Voor de thuissituatie: Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.
Als de condoleance en de uitvaartplechtigheid op dezelfde locatie georganiseerd worden - bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum of een crematorium - mag er altijd 100 procent van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden.

Uiteraard is het aan de locaties waar de uitvaart plaatsvindt om te bepalen hoeveel mensen zij toelaten. Met het oog daarop blijft ons advies om te werken met een aanmelding vooraf en een vaste zitplaats.Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

   

Condoleance met meer mensen in een 24-uurskamer
Ja mits, een 24-uurskamer wordt gezien als het verlengde van de thuissituatie: Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Condoleancebijeenkomst in een restaurant
Met ingang van 26 juni mogen restaurants weer gasten binnen ontvangen. Vanaf die datum kunnen in horecalocaties weer condoleances plaatsvinden en kan daarbij een hapje en drankje geserveerd worden. Er gelden geen beperkingen meer van het aantal bezoekers dat in de horeca ontvangen mag worden.

Met het oog daarop blijft ons advies om te werken met een aanmelding vooraf en een vaste zitplaats.Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Bezoek aan rouwkamers
Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Afscheidsgelegenheid buiten organiseren.
Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden. Met het oog daarop blijft ons advies om te werken met een aanmelding vooraf en een vaste zitplaats.Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Nederland in reizen voor een uitvaart
Per 1 juni 2021 is de wet Quarantaineplicht voor inreizigers uit hoogrisicogebieden en de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen (testwet), in werking getreden. Vanaf die datum geldt voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden een quarantaineplicht en een testplicht. De quarantaineplicht is niet van toepassing op personen die inreizen voor het bijwonen van een uitvaart.

Voor wie Nederland inreist om een uitvaart bij te wonen en komt uit een hoogrisicogebied of zeer hoogrisicogebied, geldt wel dat hij maximaal 72 uur voor aankomst negatief moeten zijn getest met een PCR-test. Ten aanzien van personen afkomstig uit laagrisicogebieden geldt geen quarantaine- en testverplichting. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina over reizen van de Rijksoverheid.

Vergoeding van het ministerie van BZK bij extra kosten voor rouwvervoer
Soms krijgen nabestaanden extra kosten voor rouwvervoer, omdat hun dierbare vanwege het coronavirus naar een ander ziekenhuis werd overgeplaatst.
Betalen de uitvaartverzekering of de uitvaartverzorger deze kosten niet? Dan betaalt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze kosten. Hiervoor kunnen nabestaanden zich melden bij de Ombudsman Uitvaartwezen.


Met dank aan BGNU en Netwerk Uitvaartvernieuwers

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl