header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

uitvaartmedia_proefabonnementWilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief
Uitvaartnieuws-overzichten van de afgelopen tijd


vakblad uitvaart december 2019Vakblad Uitvaart, jaargang 35, nummer 11, december 2019
In het blad de vaste rubrieken, waaronder Nieuws: Minder begrafenissen, Ondergrondse begraafplaats. Columns: Van alledag | Nicoline Zemering: De begraafplaats en de wondere wereld van asbestemmingen. In business | Barend van de Kraats: Keurmerken. Actueel: Het mooiste Eenzame uitvaart-gedicht. Agenda. Noviteiten: Urn in kandelaar, As in piramide, Foto op houtblok. Boeken. Mensen en vacatures. Daarnaast een aantal artikelen waaronder:
Mogelijke massaclaim nog niet van tafel
Dela noemt het een ‘overname uit solidariteit’. Is met de voorgenomen plannen de kou voor Yarden uit de lucht en kunnen de mogelijk gedupeerde polishouders van een Yarden pakketverzekering nu rustig afwachten? De mogelijkheid van een massaclaim is in elk geval nog niet van tafel.
De dood verschuift naar het midden van het leven
De vergrijzing komt in rap tempo op ons af, met nu al meer 65-plussers dan kinderen onder vijf jaar. Aanleiding voor twee toekomstonderzoekers om in de veranderende doodscultuur te duiken. “De dood komt meer op de agenda in het leven.”
Naar vakblad Uitvaart

brancheblad bgnu uitvaartzorg november 2019bu Brancheblad Uitvaartzorg, nr. 9, november 2019
In het vakblad o.a. de rubrieken: Opinie, Ondertussen in: de uitvaartmuziek, Korte berichten, Juridisch, Agenda, Column: Aart Mak. Kijk op kunst. Klacht = Kans. Trots op: Uitvaart in het donker. In en outs. BGNU nieuws en een aantal artikelen o.a.:
Doneren aan de wetenschap: Rise Labs alternatief voor budgetcrematie?
Mensen die hun lichaam willen doneren aan de wetenschap, kloppen vaak vergeefs aan bij de universitaire medische centra in Nederland, omdat die genoeg lichamen hebben voor onderwijs en onderzoek. Het nieuwe bedrijf Rise Labs biedt nu een alternatief, waarbij nabestaanden zelfs de as terug krijgen.
Afscheid nemen van het aardse in Varanasi, de stad des doods
Het bijwonen van hindoeïstische rituelen op de oever van de rivier de Ganges in India hielp fotograaf Martijn Heil bij het rouwen over de vroege dood van zijn moeder.
Naar brancheblad Uitvaartzorg

davidster afbeelding op grafmonumentNRC.nl, 21 november 2019. Mogelijk joods-islamitische begraafplaats in Rotterdam
Er wordt gepraat over een gezamenlijke begraafplaats met eeuwige grafrust voor moslims en de Liberaal Joodse Gemeenschap. Dat is een van de uitkomsten van een inventarisatie van de wensen voor uitvaarten onder Rotterdammers. De Liberaal Joodse Gemeenschap in Rotterdam sluit zich aan bij de plannen van de islamitische gemeenschap voor een begraafplaats in Rotterdam met eeuwigdurende grafrust. „De islamitische ... Naar het originele artikel..

museum vroeger en nuND.nl, 21 november 2019. Het museum: In Driebergen komt de begraafplaats door foto's weer tot leven
Nederland kent zo’n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: Museum Vroeger en Nu in Driebergen...In een van de kleinste musea van ons land, Vroeger en Nu in Driebergen. Het is gevestigd in het poortgebouw van de Oude Algemene Begraafplaats. Het bestaat uit slechts twee kamers. Een... Naar het originele artikel..

crematorium rijtackersED.nl, 20 november 2019. Overleden baby's herdenken bij monument ‘Sterrenlicht’ bij Eindhovens crematorium Rijtackers
Sterrenlicht, zo heet het herdenkingsmonument dat woensdagmiddag 20 november bij crematorium Rijtackers in Eindhoven is geopend. Ouders die hun (ongeboren) kind zijn verloren, kunnen daar voortaan terecht om er hun verlies te herdenken en zo een stukje van hun verdriet verwerken. De opening van ... Naar het originele artikel..

graf jim morrisonVolkskrant.nl, 18 november 2019. Column Sylvia Witteman: De Parijse begraafplaats is bij zonnig weer al zo’n fijn kerkhof; onder de druipende herfstbomen is het een voltreffer
Ik was in Parijs en het regende........Naar Père-Lachaise dan maar. Dat is bij zonnig weer al zo’n fijn kerkhof, maar onder de druipende herfstbomen is het een voltreffer, een echte dodenstad, met al die natgeregende grafhuisjes en ontroostbaar ineengezegen stenen dames in moeilijke gewaden op vochtig bemoste zerken. Ja, daar knapt een mens van op. Jim Morrison ligt... Naar de originele column...

uitvaart voorbereidOmroepGelderland.nl, 18 november 2019. Coby (77) heeft haar uitvaart voorbereid: 'Toch weet je nu niet hoe het straks moet'
Waar de één er absoluut niet over na wil denken, bereidt de ander het tot in de puntjes voor. De 77-jarige Coby Kamp uit Apeldoorn zit daar tussenin. Ze heeft al goed nagedacht over wat ze wil en het ook opgeschreven, maar ondertussen weet ze dat alles altijd nog anders kan worden...... De man van Coby heeft de ziekte van Alzheimer. 'Daardoor wordt je wel met de neus op de feiten gedrukt. Het leven is niet eeuwig.'... Naar het originele artikel en video..

bos rozenLC.nl, 18 november 2019. Extra ledenvergadering over verkoop aula Noordwolde
..... Het bestuur heft de vereniging op omdat niet meer aan de financiële verplichtingen kan worden voldaan. De verhuizing van de oude aula – nu de studio van de lokale omroep – naar de nieuwe aula leidde tot een verhoging van de lasten met 15.000 euro per jaar. Dat er meer leden overleden dan begroot vergrootte de financiële problemen. De 1311 leden ..... Naar het originele artikel..

molukse uitvaartOmroepGelderland.nl, 18 november 2019. Kroon kwam 'per ongeluk' in de Molukse uitvaartsector terecht
Werken in de uitvaartsector is niet direct een beroepsgroep die vaak naar voren komt in een studiekeuzetest. Herman Kroon kwam er min of meer 'per ongeluk' in terecht, nadat zijn vader overleed. Samen met dominee Emma Roemeon is hij te gast in het programma Van Gelders Grijs. Ook Roemeon is vaak betrokken bij uitvaarten. Zij ziet veel verschillen tussen de traditionele Nederlandse uitvaart en de Molukse uitvaarten.... Naar het originele artikel en video...

tobben over doodgaanVolkskrant.nl, 17 november 2019. Huisarts Joost Zaat: Niet te veel tobben over doodgaan
Twee vijftigers willen om 8 uur ’s morgens praten over of ze al een euthanasieverklaring nodig hebben, wat daarin moet staan en hoe vaak ze die moeten bevestigen......Ik leg mijn vijftigers dus uit dat doodgaan net als bevallen nogal morsig en oncontroleerbaar is, dat het de taak van hulpverleners is om die morsigheid zo dragelijk mogelijk te maken, maar dat je nú moet leven. Het gesprek staat in hun dossier. Over dertig jaar is die aantekening hopelijk in cyberspace verdwenen.... Naar het originele artikel..

begraafplaats sint martinuskerk rucphenInternetbode.nl, 15 november 2019. Oude begraafplaats Sint Martinuskerk wordt 'groene long' van Rucphen
In Rucphen werd maandag het officiële startsein voor de herinrichting van het Rucphense centrum gegeven. De voorgenomen metamorfose van de oude begraafplaats van de Sint Martinuskerk tot park komt hiermee meteen weer prominent in beeld. In het centrumplan is deze plek gebombardeerd tot 'de groene long' van Rucphen.  Jan .. Naar het originele artikel...


De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron. Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl