header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
Persbericht

Wie een miskraam krijgt of een kindje verliest dat doodgeboren wordt, kent nog te weinig plaatsen om het te herdenken. Deze behoefte is er echter wel. Een Stiltemonument is een plaats waar men als mens, als ouders, familie, broertjes en zusjes samen kan komen, erin kan zijn en zitten. Stichting Stiltemonumenten zet zich in voor het realiseren van deze plaats.

Architect Cees Dellebeke heeft het ontwerp gemaakt voor dit bijzondere monument samen met Vlinderijnes Design & Storytelling. Het Stiltemonument is een plaats om te vroeg geborenen te herinneren en hun wereld en bestaan te (h)erkennen. Voor het ontwerp is een afbeelding gebruikt van de Britse kunstenares Josephine Wall. Deze afbeelding weerspiegelt op denkbeeldige en fantasievolle wijze de wereld van te vroeg gestorven kinderen. Hier(in) komen beeldkracht, natuur, troost en betrokkenheid samen op een plek waar iedereen welkom is.

Dankzij sponsoring van het Dr. C.J. Vaillantfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Meeussen Fonds, het Bravis Ziekenhuis, Uitvaartzorg Nuiten Groffen en SCB Zoom- en Zegestede is realisatie mogelijk geworden.

Tijdens de bijeenkomst zullen een aantal sprekers kort vertellen over hun relatie met het Stiltemonument. Hierna wordt het officieel onthuld. Vervolgens volgt een samenzijn.

Het Stiltemonument is vervaardigd met duurzame materialen. De duurzame ontwikkelingsdoelstelling voor gezondheid en welzijn uit de Agenda 2030 van de VN is aan dit project gekoppeld.

Geïnteresseerden die de onthulling willen bijwonen, worden verzocht zich op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl