header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

uitvaartmedia_proefabonnementWilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Klik
hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief

Uitvaartnieuws-overzichten
van de afgelopen tijdvakblad uitvaart mei 2019Vakblad Uitvaart, jaargang 34, nummer 5, mei 2019
In het blad de vaste rubrieken, waaronder Nieuws: Rondetafelgesprek Tweede Kamer, Geen bewijzen voor vervalste vingerafdrukken bij Dela. Yarden in zwaar weer? Columns: Nicoline Zemering: Tot spreeks, Barend van de Kraats: Bedrijfsopvolging vaak onvoldoende voorbereid. Agenda. Noviteiten: Kartonnen urn, Wensboom, Wateropbaring. Boeken. Mensen en vacatures. Daarnaast een aantal artikelen waaronder:
Aantal uitvaartondernemingen blijft stijgen
Versplintering zet door – In de afgelopen 10 jaar is het aantal uitvaartondernemingen sterk gestegen: van 985 in 2008 naar 2.030 in 2018. Die stijging komt vooral op het conto van eenmanszaken/ zzp’ers. In 2008 was 57% van het totaal aantal uitvaartondernemingen een eenmanszaak. In 2018 is dit percentage opgelopen tot ruim 78%. Vooralsnog lijkt er geen einde aan de absolute en relatieve groei van het aantal eenmanszaken.
Het dilemma van
Duurzaamheid is een actueel thema, ook in de uitvaartbranche. Zo kondigde uitvaartreus Dela onlangs aan over te stappen op elektrische rouwwagens. Straver Mobility in Gouda kiest op dit moment voor andere alternatieven, zoals groen gas en hybride auto’s.
Naar het vakblad Uitvaart

Yarden Logo 200

Parool, 2 mei 2019. 'Verzekerden Yarden moeten vrezen voor uitkering uitvaart'
De financiële positie van uitvaartverzekeraar Yarden is zodanig verzwakt dat polishouders zich zorgen moeten maken over hun uitkering. Het uitvaartbedrijf staat al enige tijd onder curatele van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), zo wordt nu..... Naar het originele artikel..

polisNU.nl, 2 mei 2019. 'Nabestaanden vaak niet op de hoogte van betaalde uitvaartverzekering'
Nabestaanden laten soms duizenden euro’s liggen omdat ze niet op de hoogte zijn van uitvaartverzekeringen die soms al helemaal betaald zijn. Het terugvinden van polissen is een enorme zoektocht. Dat moet beter, erkent de sector. Informatie over een uitvaartverzekering is niet altijd vindbaar, waardoor nabestaanden geld mislopen.... Naar het originele artikel..
(redactie) Op de website van het Verbond van Verzekeraars staat overzichtelijk uitgelegd hoe je kan achterhalen of een overledene een uitvaartpolis heeft. Er staan daar ook digitale aanvraagformulieren klaar waarmee de aanvraag gedaan kan worden.. naar de website van het Verbond van Verzekeraars ..

grande suisse crematieovenRTV Maastricht, 1 mei 2019. Grande Suisse krijgt elektrische crematieoven
La Grande Suisse krijgt een elektrische verbrandingsoven. Het crematorium van uitvaartondernemers Monuta en Dela volgt zo het voorbeeld van het crematorium van Dela in Geleen, waar de eerste elektrische verbrandingsoven sinds vorige maand in gebruik is. Elektrisch cremeren vermindert de CO2 uitstoot met 113 kilo per crematie en is daardoor milieuvriendelijker dan ... Naar het originele artikel..

Schagerweekblad, 30 april 2019. Bijzonder afscheid bij crematorium Schagen
Bij het crematorium van Schagen was maandag een bijzonder afscheid. Zo'n tien autocrossers hadden hun wagens opgesteld om afscheid te nemen van 'ome' Freek de Jonge. .. Naar het originele artikel...

erfgoed alkmaarErfgoed Alkmaar, april 2019.  Oude kerkhof in Alkmaar wordt weer eervolle rustplaats
Het kerkhof naast de Grote Kerk in de binnenstad wordt opgeknapt. Veel mensen beseffen niet dat het grasveld dat ze zien, eigenlijk een grafveld is...  de begraafplaats blijft toegankelijk maar krijgt een meer respectvolle uitstraling... Naar de nieuwsbrief (pdf)..

geldDvhN, 30 april 2019. Tynaarlo wil zich niet uit de markt prijzen met kosten voor bijzetten en begraven
Een begrafenis moet betaalbaar blijven, het bijzetten van een urn wordt goedkoper. De gemeente Tynaarlo wil niet de duurste gemeente worden voor nabestaanden. ... Het gemeentebestuur van Tynaarlo worstelt al enige jaren met de vraag in hoeverre de ... Naar het originele artikel..

begraafplaats EnschedeTubantia, 29 april 2019. Diefstal op begraafplaats Enschede: 'Dierbare herinneringen'
De Westerbegraafplaats in Enschede is de laatste weken doelwit van dieven. Volgens het hoofd van de begraafplaatsen Monique Kiekebosch zijn er dertien meldingen gedaan van diefstal bij graven. Met name koper is geliefd.... Naar de video...


NPO3fm, 28 april 2019. Welk nummer wil Merol eigenlijk op haar begrafenis?

Begrafenisnummer: "Dit vind ik nou zo'n mooi nummer", zegt Merel over 'Hope There Is Someone' van Antony & The Johnsons. En dan vooral het stemgeluid van Antony is erg bijzonder: "Ik wist gewoon niet hoe ik dit moest plaatsen". Echt een liedje om een traan bij weg te pinken, en volgens MEROL zelfs één van de nummers die op haar begrafenis gedraaid mag worden. ... Naar het originele artikel...

david eldersVolkskrant, 28 april 2019. Zin van het leven Begrafenisondernemer David Elders
‘Is ons ‘ik’ meer dan een slim verzinsel om met de werkelijkheid om te kunnen gaan?’ Een reis naar India was voor David Elders reden zijn leven aan de dood te wijden. Brengt hem dat dichter bij de zin van het bestaan?, wil Fokke Obbema weten. Een schok ging door zijn vriendenkring, toen hij ... Naar het originele artikel..

 begraafplaats plesse klokkenstoelRTV Drenthe, 27 april 2019. Klokkenstoel op begraafplaats Pesse is officieel in gebruik genomen
.....'Net iets mooier' :Paul Boode van de Werkgroep Klokkenstoel vindt dat het klokgelui iets toevoegt. "Een begrafenis kun je net iets mooier maken met zo'n klokkenstoel. .. De klokkenstoel wordt jaarlijks zo'n twaalf keer gebruikt rond begrafenissen.... Naar het originele artikel en video...

dick van zanten De stad Grinchem, 26 april 2019. Voorlopig nog geen crematorium in Gorinchem
Wethouder Van Zanten heeft op vragen van fractie Van Maaren over de status van een crematorium in Gorinchem geantwoord dat deze er voorlopig nog niet aan zit te komen. ,,Ik vrees dat daar nog wel enige tijd overheen zal gaan." Van Zanten reageerde... Naar het originele artikel...

nabestaanden gedesillusioneerdVolkskrant, 26 april 2019. (4,5, pagina groot artikel)  Mette (19) doneerde na haar dood nieren, lever en hartkleppen. Haar nabestaanden zijn nu gedesillusioneerd
Ze doneerde haar nieren, lever en hartkleppen. De vorig jaar overleden Mette Groothuizen (19) was net als haar familie en vriend groot voorstander van de nieuwe wet op orgaandonatie. Maar de familie voelt zich inmiddels gedesillusioneerd. Er moet meer aandacht komen voor de nabestaanden, vinden ze. Juist nu die in de nieuwe wet geen veto meer hebben.... Naar het originele artikel...

muziek Radio.nl, 26 april 2019. Uitvaartmuziek blijft populair bij begrafenis of crematie
Een overzicht van verschillende lijstjes met populaire uitvaartmuziek die regelmatig worden gedraaid tijdens een begrafenis of crematie.
Begrafenis top 10: - Schubert – Ave Maria, - De Steen – Paul de Leeuw...
Crematie top 10: - Breng Me Naar Het Water: Marco Borsato,  - Mag Ik Dan Bij Jou: Claudia De Breij .....
Uitvaartmuziek Nederlandstalig top 10: - De Steen – Paul de Leeuw, - Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato....
Uitvaartmuziek baby of kind top 10: - Ik neem je mee – André Hazes - Ware liefde – K3...
Uitvaartmuziek moeder top 5: - Dat Ik Je Mis – Maaike Ouboter. - Spice Girls – Mama...
Uitvaartmuziek vader top 5: - Papa – Stef Bos - Dat Ik Je Mis – Maaike Ouboter....
Naar het originele artikel...

De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron. Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.
  

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl