header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
Persbericht

Silvertop Bureau FuneraliaFacing Freedom
Een gezicht bij het verhaal
In 2019 en 2020 herdenken en vieren we de bevrijding van Brabant. Een bevrijding van de terreur en een nieuw begin voor velen, maar voor anderen het tragische einde van hun leven. De tentoonstelling Facing Freedom staat van september 2019 tot mei 2020 stil bij het lot van aantal bevrijders, burgers en bezetters.


Centraal staat het verhaal van de Britse oversten Silvertop, de bevrijder van Antwerpen, en Orr. Zij kwamen op 25 september 1944 om het leven. Silvertop ligt begraven op het kerkhof in het centrum van Sint Anthonis. Orr werd begraven op de Britse Overloon War Cemetery. Nabij deze locaties in Sint Anthonis en Overloon wordt vanaf september op panelen de bevrijding van Brabant verteld aan de hand van zes verhalen van slachtoffers. Hun geschiedenis wordt voorafgegaan door een introductie met een tijdlijn van de bevrijding van Brabant in 1944 en wordt afgesloten met een epiloog die het verloop van de strijd ná de bevrijding van Brabant tot aan mei 1945 vertelt. De verhalen worden in het Nederlands, Duits en Engels getoond. Facing Freedom is een initiatief van Stichting Dodenakkers.nl. Deze stichting zet zich in voor funerair erfgoed in Nederland en daar historisch aan verbonden gebieden. Het project komt tot stand in samenwerking met de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis, en met Bureau Funeralia dat met Oorlogsmuseum Overloon de inhoud van de tentoonstelling verzorgt. Facing Freedom is een onderdeel van Brabant Remembers en wordt gerealiseerd worden met steun van het vfonds. Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.
logos facing freedom Foto: Bureau Funeraire

 

    

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl