header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

uitvaartmedia_proefabonnementWilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Klik
hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief

Uitvaartnieuws-overzichten
van de afgelopen tijd bidboekNRC, 25 april 2019. Het is tijd voor een modern bidboek
Gebeden Bestaande liturgie, gebruikt in de kerk, is oud, met veel verwijzingen naar God. „Dat wordt steeds lastiger te begrijpen.” Tijd voor iets nieuws.... Gebed aan de vooravond van euthanasie: Goede God, Daar zitten we dan als kleine mensjes schuchter en onbeholpen met onze ziel onder de arm. Wat moeten we nu? Vanavond, morgen de laatste uren. Met zulke grote vragen ... Naar het originele artikel.. 

gestolen op de begraafplaatsRTV Oost, 24 april 2019. Koperdieven teisteren begraafplaats in Enschede
Als er maar brons of koper aan zit: dat lijkt de enige voorwaarde te zijn voor de dieven de die Westerbegraafplaats in Enschede teisteren. Vazen, beeldjes of andere voorwerpen worden van de graven gestolen. De afgelopen maanden heeft begraafplaatsbeheerder Monique Kiekebosch al twintig diefstalmeldingen gekregen. "Heftig, zo erg hebben we het . Naar het originele artikel...

akihito treed afDe Telegraaf, 23 april 2019. Keizer Akihito meldt aftreden aan zijn overleden vader
Keizer Akihito heeft dinsdagmorgen samen met keizerin Michiko het mausoleum bezocht van zijn in 1989 overleden vader Hirohito, die postuum bekendstaat als keizer Showa. Het bezoek aan de laatste rustplaats was om volgens Shinto-gebruik het aftreden van Akihito aan te kondigen. De keizer treedt op 30 april af en een dag later komt zijn zoon Naruhito op de Chrysantentroon. Langs... Naar het originele artikel..

 slangenburg urnen in schuurDe Gelderlander, 22 april 2019. ‘Soms had ik een paar urnen hier in de schuur staan’
Deze week is dat Bennie Arendsen (56). Hij woont naast crematorium Slangenburg in Doetinchem. ‘Toen het crematorium hier net was, begin jaren 90, waren wij eigenlijk het postadres. Dan kregen we de pakketjes hier bezorgd als daar de boel dicht zat. Soms had ik hier dan een paar urnen in de schuur staan. Wel ingepakt en leeg natuurlijk. Toen zeiden ze op een gegeven moment:... Naar het originele artikel...

willem3 begrafenis Indebuurt, 21 april 2019. De uitvaart van koning Willem III was een fiasco: dit ging er mis
....Niet alleen voor het publiek was de begrafenis afzien. Ook voor de aanwezige royals ging er van alles mis. Een lange begrafenisstoet moest vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft rijden. Bij het inladen van de rouwkoets bleek dat de kist te zwaar was voor de dragers. Daarom sleepten ze de kist over de grond, wat een geluid gaf dat volgens een aanwezige ‘leek op een smartenkreet.’ Daarnaast waren er te weinig koetsen voor de vele buitenlandse prinsen ... Naar het originele artikel...

 anorexiaRTL nieuws, 21 april 2019. Ouders anorexiapatiëntjes: 'Ik denk al over de begrafenis van mijn kind'
"Mijn dochter eet al 60 dagen bijna niets, maar een opnameplek is er niet. Ik vrees voor haar leven." Hartverscheurende verhalen over anorexiapatiënten maken duidelijk dat de zorg beter moet. Dat is hard nodig, want de patiënten worden steeds jonger. Kinderen krijgen steeds ... Naar het originele artikel..

virtuel reality uitvaarthoogeveenschecourant, 19 april 2019. Her)beleef uitvaart in virtual reality
Wanneer een familielid, vriend of kennis is overleden, is het belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen. Een van de manieren om dit te doen is naar de uitvaart te gaan. Maar wat nu als u of iemand anders ziek of verhinderd is, of in het buitenland verblijft? In dat geval heeft yardenhuis Zevenberg in Fluitenberg dé oplossing: live streaming van de uitvaartceremonie, met een 360 graden-camera. Op deze manier is het toch mogelijk ... Naar het originele artikel...

 BN, 19 april 2019. Bezoekers begraafplaats Berg op Zoom balen van ontoegankelijke ingezaaide paden
Niet betreden, pas ingezaaid. Nog zeker een maand heeft het gras nodig. Pas dan kunnen bezoekers van de RK Begraafplaats in Bergen op Zoom de paden weer op. Nabestaanden balen van de situatie. De beheerder doet er alles aan om bezoekers te helpen. ,,Als het moet, leg ik rijplaten neer voor wie in een rolstoel zit", zegt ... Naar het originele artikel...

begraafplaats nieuw rhoden DvhN, 19 april 2019. Nieuw-Roden krijgt eindelijk een natuurbegraafplaats
Er komt toch een natuurbegraafplaats in Nieuw-Roden. Klein detail: vanwege het archeologische belang van de locatie mogen alleen urnen begraven worden. De gemeente Noordenveld heeft een bestemmingsplanwijziging opgesteld waardoor het aangrenzende bosperceel bij de al bestaande begraafplaats wordt aangesloten. Op die plek moet ruimte komen voor een natuurbegraafplaats waar... Naar het originele artikel..

rouwverzuimNos, 19 april 2019. 'Rouwbegeleiding op het werk vaak onvoldoende'
Werkgevers en leidinggevenden gaan vaak niet goed om met rouwende werknemers. Daardoor is het ziekteverzuim onder mensen die een naaste hebben verloren hoger dan noodzakelijk, zeggen rouwdeskundigen.... Uit een enquête van het LSV op verzoek van Nieuwsuur onder ruim 350 nabestaanden blijkt dat een werknemer na een sterfgeval van een kind, partner of ouder gemiddeld 143 dagen niet werkt. Verzuim... Naar het originele artikel...

liefde en rouwDe Limburger, 19 april 2019. Liefde en de rouw: Gaan die twee wel samen?
Hoe lang moet je wachten totdat je een nieuwe liefde in je hart kunt sluiten? En hoe reageert de omgeving? Uit onderzoek dat uitvaartorganisatie Monuta liet uitvoeren, blijkt dat het taboe op een liefde na de dood nog altijd groot is. Zo vreest 1 op de 10 weduwen en weduwnaars de reactie van de omgeving. Caroline... Naar het originele artikel..

De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron. Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.
  

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl