header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

uitvaartmedia_proefabonnementWilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Klik
hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief

Uitvaartnieuws-overzichten
van de afgelopen tijdbrancheblad bgnu uitvaartzorg april 2019bu Brancheblad Uitvaartzorg, nr. 4, april 2019
In het vakblad o.a. de rubrieken: Opinie, Ondertussen in, Korte berichten, Juridisch, Agenda, Column: Aart Mak. Kijk op kunst. Trots op.. zo dichtbij mogen zijn. BGNU nieuws en een aantal artikelen o.a.:
Uitvaarten van kinderen en jongeren vragen meer: meer tijd, meer energie, creativiteit
Een rouwdienst met een hele klas in de gymzaal van een school of een herdenking van oma,diede laatste járen niet zoveel mensen meer zag. Voor de uitvaartondernemer kunnen het heel verschillende klussen zijn. "Probeer er bij een kind iets positiefs in te stoppen."
De foto maakt de herinnering

Uitvaartfotografen worden vaak ingezet bij de uitvaarten van baby's en kinderen. Bij uitvaarten van hoogbejaarden zie je ze maar zelden.
Naar brancheblad voor de uitvaartzorg

 merel westermanVice, 17 april 2019. We vroegen een begrafenisondernemer hoeveel er te verdienen valt met de dood
“Mensen die ik ken krijgen korting en voor mensen die écht weinig te besteden hebben, reken ik de helft.” Met de dood valt geld te verdienen, en de branche betaalt goed. Voor een uitvaart ben je in Nederland gemiddeld 7500 euro euro kwijt, en het basisbedrag dat een begrafenisondernemer daarvan krijgt is gemiddeld 1500 euro. Werk is er in overvloed, want volgens de Uitvaartbranchemonitor zullen ... Naar het originele artikel...

notre dame na brandND, 16 april 2019. Waarom verval van een heilige plek (Notre-Dame) tot rouw leidt
De brand in de Notre-Dame maakt gevoelens van collectieve rouw los. Dat het een heilige plek is, heeft daar volgens theoloog en architect Willem Jan de Hek alles mee te maken. Willem Jan de Hek werkt momenteel aan een voorstel voor een promotieonderzoek naar plekken die mensen ervaren als sacraal. ‘Dat kan een groot, historisch kerkgebouw als de Notre-Dame zijn, maar net zo goed een speeltuin... Naar het originele artikel....

bijen begraafplaats Delftsepost.nl, 16 april 2019. Streekeigen bloemen voor wilde bijen op begraafplaats Iepenhof
Op woensdag 17 april zaaiden Martina Huijsmans (wethouder Delft) en Frank Franse (directeur van uitvaartcoöperatie De Laatste Eer) het eerste streekeigen bloemenzaad voor wilde bijen in op Begraafplaats Iepenhof in Delft. Hier ontstaat in de zomer een Honey Highway: een paradijs voor bijen. In navolging van het initiatief op Sint Janshof... Naar het originele artikel...

begraafplaats breezerhof breezerveld DeToren, 15 april 2019. Begraafplaats in Beerzerveld na 50 jaar een officiële naam
In 1965 werd aan de Beerzerhaar grond van boer Nijman aangekocht en in 1969 werd de eerste overledene er begraven. Twee jaar geleden kwam Plaatselijk Belang Beerzerveld/Mariënberg met het idee om via de nieuwsbrief de bewoners een toepasselijke naam te laten bedenken voor de begraafplaats. Tal van namen kwamen binnen bij plaatselijk.... Naar het originele artikel...

Youtube, 12 april 2019. Yarden: Wat is Premie vrijmaken 

graven game of thronesMixedgrille.nl, 14 april 2019. Begraafplaats voor personages uit Game of Thrones
Televisiezender Foxtel en reclamebureau DDB Australia bedachten de Graves of Thrones, een begraafplaats van maar liefst 2000 vierkante meter. Op deze plek zie je de (fictieve) graven van alle beroemde personages die het achtste seizoen van Game of Thrones niet hebben gehaald.  Sommige lieden van eenvoudige komaf hebben een simpele grafzerk gekregen terwijl anderen onder een imposant monument hun laatste rustplaats hebben gekregen. Waarbij normale graven vaak ... Naar het originele artikel..

manfred langerTrouw, 13 april 2019. De dood is een feestje geworden
Pas hoorde ik van een kennis over de begrafenis van een jonge vrouw, waarbij de aanwezigen werden uitgenodigd tot een dansje rond de kist. En eerder zag ik op tv een groep nabestaanden met flessen champagne bij het bed van een zojuist geëuthanaseerd familielid. Werd vroeger tijdens rouwmissen de naam van de gestorvene nauwelijks genoemd, in de moderne uitvaartcultuur is het omgekeerde het geval: de overledene en zijn leven staan nadrukkelijk ... Naar het originele artikel..

 doodskist in vorm van visdeVolkskrant, 12 april 2019. Als je dan toch doodgaat, fleurt zo’n Ghanese kist je begrafenis beslist op
De gouden tijden van de massale verkoop zijn voorbij, maar de fantasievolle doodskisten van Paa Joe uit Ghana worden nu als exclusieve kunst gezien. Zelfs in de dood kan design vrolijk ... Naar het originele artikel....

harley davidson met lijkkist AD, 12 paril 2019. Elise Moll (26) nodigt heel Vlissingen uit voor eigen uitvaart
Het diepe geronk van een Harley Davidson weerkaatst tegen de hoge wanden van de Lasloods in Vlissingen als de motor met zijspan komt binnenrijden. Op de bijrijdersplek een witte doodskist. Elise Moll komt binnen. En als zij binnenkomt, komt er ook echt ... Naar de video en het originele artikel....

overname laatste eer gramsbergenDeToren, 12 april 2019. Begrafenisvereniging de Laatste eer wordt overgenomen
In een extra ledenvergadering stemden de 28 aanwezige leden maandagavond 8 april in zaal Bolte in Gramsbergen unaniem in met de opheffing van begrafenis de Laatste Eer.....Met de overname door Nuvema blijven de kosten gelijk en wordt de uitkering zelfs iets hoger. De verzekeraar biedt de circa .... Naar het originele artikel..

sloep uitvaart zuylenBNDeStem, 12 paril 2019. Afscheidsdienst met een sloep in Breda: Zuylen komt met uitvaart op singels
Uitvaartonderneming Zuylen gaat uitvaarten op de Bredase singels aanbieden. Binnenkort kunnen klanten er een afscheidsdienst regelen met een sloep die over de singel vaart. Veel begrafenissen beginnen vaak in een rouwkamer en eindigen met een plakje cake. Bij uitvaartverzorging Zuylen hebben ze sinds... Naar het originele artikel...

In de wolken, april 2019. Video: Ziekte in het gezin
In de video vertelt Machteld Lavell hoe er in het gezin kan worden omgegaan met de kinderen wanneer er sprake is van een ernstige ziekte.


De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron. Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.
  

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl