Hij beschreef in februari 1820 het drama van het verlies van zijn tweede vrouw en hun doodgeboren dochtertje in een aangrijpende brief aan zijn schoonmoeder in Zwolle.
Kinderen krijgen in dit nummer veel aandacht: zie de berichten over een lespakket rond afscheid en rouw van Uitvaartmuseum Tot Zover, over speciaal ontworpen afscheidslego en over de Disneyfilm Coco rond de Día de los Muertos. Deze Mexicaanse versie van Allerzielen wordt door migranten in Nederland op traditionele wijze gevierd. Hoe schrijvers in de loop der eeuwen de pen roerden bij de dood van een kind, is het onderwerp van de bundel Van Constantijntje tot Tonio, een boek dat door hoofdredacteur Wim Cappers wordt besproken.

De Betuwe en Twente
De aanleg van de begraafplaats van Zoelen en Kerk-Avezaath in de Betuwe is een interessante historie. Burgemeester L.R.J. Ridder van Rappard richtte de begraafplaats tijdens de crisisjaren (1934) in, als een werkverschaffingsproject. Hij ontwierp zelf de plattegrond om ieder graf aan een pad te kunnen situeren. Er ontstond een heuse begraafplaatsrel toen de inwoners geen gebruik van de nieuwe dodenakker wilden maken. De funeraire wandeling die door Bartho Hendriksen en Korrie Korevaart wordt beschreven, doet eerst het oude kerkhof in Zoelen aan en voert de wandelaar daarna naar de nieuwe begraafplaats aan de Beemdsestraat.
Een goed voorbeeld van het samengaan van oud en nieuw is de bijna anderhalve eeuw oude begraafplaats ’t Groenedael in Almelo. Burgers verhinderden met hun protesten een grootschalige ruiming, zodat er nog veel funerair erfgoed op deze plek te bewonderen is ook te zien in de fotoreportage van Bert Pierik.

Verrommeling
In de serie De tuinarchitect en de dood wordt uitgelegd hoe de ‘verrommeling’ door het plaatsen van objecten (zoals graftrommels) op de graven in de twintigste eeuw werd gevolgd door een tegenbeweging om begraafplaatsen een ordelijker en aanzien te geven: er mocht slechts een beperkt assortiment grafstenen worden gebruikt. Dat leidde tot net zo’n saaie uniformiteit als bij de rijtjeshuizen en flatgebouwen uit de jaren vijftig en zestig.

Dit nummer bevat naast deze artikelen nog meer nieuws: boekbesprekingen, mediatips etc.

Meer informatie vindt u op www.terebinth.nl

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief