Meedoen kan tot 20 oktober 2015.
Het bestuur van de Vereniging De Terebinth roept organisaties/instanties en personen op zich vóór 20 oktober 2015 aan te melden en mee te dingen naar de Gouden Terebinth. Dit is een prijs die eens per twee jaar zal worden uitgereikt. Er is een geldbedrag van duizend euro met een wisseltrofee aan verbonden. De winnaar belooft bij ontvangst het bedrag te besteden aan een funerair doel van zijn/haar keuze. De prijs wordt in januari 2016 voor het eerst uitgereikt.

Meer aandacht voor begraafplaats en grafmonument
Met de komst van alternatieven, zoals cremeren, natuurbegraven en zelfs vriesdrogen is de belangstelling voor de traditionele begraafplaats en bijzondere grafmonumenten bij het publiek flink gedaald. Ook de overheid lijkt vaak weinig waarde aan onze funeraire geschiedenis te hechten: in 2013 kwamen de praalgraven (rijksmonumenten) van zeehelden Hein en Tromp in de verkoop...
Talloze traditionele begraafplaatsen worden in hun bestaan bedreigd. Ze worden gesloten, raken in verval of dreigen te verdwijnen. Maar niet overal.
Er zijn wel degelijk mensen en organisaties die zich buitengewoon inzetten voor het beheer en behoud van onze funeraire cultuur. Dit was de laatste jaren te zien in onder andere Tiel (begraafplaats Ter navolging), Diemen (algemene begraafplaats Rustoord), Oude Tonge (begraafplaats Emmastraat) en op het Friese en Groningse platteland, waar talloze kleine begraafplaatsen van de ondergang zijn gered.

Gouden Terebinth bewaakt cultureel erfgoed
Vereniging De Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth die inzet belonen. En bovendien iedereen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van onze traditionele begraafplaats en funeraire cultuur. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit.
Ze horen immers net zo bij onze geschiedenis als historische gebouwen zoals molens, kerken en kastelen: aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.

Meer informatie over de nieuwe onderscheiding: zie www.terebinth.nl  of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

foto: Vrijwilliger Piet van de Velde fietst in de zomermaanden dagelijks acht kilometer naar de begraafplaats Maria Rust in Rockanje voor onderhoudswerkzaamheden. Foto: Nelly de Man-Schipper.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief