In de funeraire literatuur is er dan ook weinig aandacht aan besteed. Uitbundige monumenten zal je er niet aantreffen. Het zijn sobere kerkhoven, die in hun eenvoud het kloosterleven weerspiegelen waarvan zij deel uitmaken. Toch hebben ook deze dodenakkers hun eigen karakteristieken. Het themanummer begint met een gedegen inleiding over kloosters in ons land door hoofdredacteur Wim Cappers, waarbij het aspect van begraven uiteraard niet wordt vergeten.

Terebinth Kloosterbegraafplaats

Verlaten begraafplaatsen
Anders dan hun min of meer verborgen bestaan zou doen vermoeden, is het thema bijzonder actueel. Veel kloosters dreigen in deze tijd gesloten te worden; de laatste bewoners verhuizen naar kloosterbejaardenhuizen. Dan rijst de vraag wat er met de graven moet gebeuren. Om hiervoor passende oplossingen te vinden, is in 2013 een stichting in het leven geroepen, de Stichting Beheer Begraafplaatsen Religieuze Instituten. Die zorgt dat daar een goede oplossing voor komt. Voorzitter Hans van Westerlaak vertelt hierover meer, evenals Jeroen Crajé, de contactpersoon vanuit de Konferentie Nederlandse Religieuzen. De KNR is een overkoepelende organisatie van orden, congregaties, abdijen en kloosters in Nederland, die in eerste instantie de problemen signaleert. Ook zuster Agnes Vos komt aan het woord, de algemeen overste van de Zusters van Liefde in Schijndel, die in de Konferentie de religieuzen vertegenwoordigt. Als case study beschrijft Ger Eickmans de herbegraving van de karmelietessen op de Heilig Land Stichting in Groesbeek.
In dit nummer worden ook drie funeraire wandelingen over kloosterbegraafplaatsen beschreven.

Bestellen
Een los nummer is te bestellen bij het bureau van Vereniging De Terebinth.
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 0345 521132.
Los nummer: €5,00 inclusief verzendkosten.
   

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief