Via de app kunnen uitvaartverzorgers volledig digitaal de aangifte van overlijden doen. Een ‘natte’ handtekening is niet meer nodig. Nabestaanden kunnen zo een week eerder beginnen met het regelen van alle praktische en financiële zaken die moeten gebeuren na het overlijden van een naaste. Denk aan bijvoorbeeld stopzetten van hypotheek of huur, belastingaangifte doen en contact met verzekeraars en banken.

Burgerlijke Stand 100% digitaal
In ziekenhuizen bestaat al de mogelijkheid om digitaal aangifte te doen van een pasgeboren baby. Mat Keijers van PinkRoccade Local Government: “De app iOverlijden beschouw ik als een mooie volgende stap in de richting van een volledige gedigitaliseerde Burgerlijke Stand. En dit is pas het begin van een nieuwe, innovatieve gemeentelijke overheid. Dienstverlening waarbij selfservice door en voor de burger centraal staat en waarbij met ketenpartners één oplossing wordt geboden. Het resultaat is een goedkopere, maar vooral ook vele malen betere dienstverlening richting de burger en het bedrijfsleven. Mooie voorbeelden voor de Digitale Overheid in 2017.”

Sneller naar de notaris
De gemeente Waalwijk deed al een succesvolle pilot met iOverlijden samen met uitvaartverzorger Monuta. Waar de gemeente voorheen 22 minuten besteedde aan het verwerken van een aangifte van overlijden, blijft dit met iOverlijden beperkt tot enkele minuten. Op jaarbasis scheelt dat al gauw heel wat uren werk. “De mogelijkheid om bij de gemeente digitaal aangifte van overlijden te doen, vergroot de efficiency voor alle betrokken partijen”, vertelt Angela van Oirschot van Monuta. “Doordat de verwerking bij de gemeente sneller gaat, is de benodigde informatie eerder bij de klant. Die kan op zijn beurt sneller naar de notaris.”

Niet meer naar het gemeentehuis
Door de nieuwe wetgeving en de app iOverlijden zal de gang naar het gemeentehuis voor de aangever gauw tot het verleden behoren, verwacht Marc Beckers van de gemeente Waalwijk. “Het maakt het wekelijkse baliecontact overbodig. Doordat de uitvaartverzorger zich kenbaar maakt via eHerkenning, besparen we tijd en geld wat betreft het digitaal opslaan en delen van de akte en het verlof. Maar het leidt vooral ook tot werkdrukvermindering voor de medewerkers. Zij kunnen daardoor meer tijd besteden aan de overlijdensgevallen waarbij persoonlijke aandacht noodzakelijk is.”

Turbulente tijden
Uitvaartverzorgers tonen zich enthousiast over iOverlijden. Zo ook Doirean Batens van coöperatie DELA. “Als nabestaande heb je nu eenmaal een ondertekende overlijdensakte nodig om zaken met werkgevers, banken en verzekeringsmaatschappijen te regelen. Voor onze beroepsgroep zijn de nieuwe wet en de app van PinkRoccade goede ontwikkelingen. Hiermee kunnen we onze dienstverlening richting nabestaanden aanzienlijk verbeteren. In een periode waarin toch al zoveel gebeurt in je leven, is dat wel zo prettig. Ik hoop dan ook dat de aangifte van overlijden op korte termijn bij iedere Nederlandse gemeente digitaal geregeld kan worden.”

Over PinkRoccade Local Government
De Nederlandse lokale overheden staan voor grote uitdagingen. Steeds meer taken worden gedecentraliseerd, terwijl tegelijkertijd de middelen afnemen. Publieke spelers en marktpartijen raken steeds meer verweven en de overheid vraagt meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de burger. De overheid zal dienstverlening regisseren in plaats van die helemaal zelf te leveren, en zal maatschappelijke initiatieven vanuit de burger en de markt steeds meer faciliteren.

 

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief