Zuylen de gedachteniszuil
Gedachteniszuil op Begraafpark Zuylen, een project met een eindeloze gedachte.

Op het strooiveld van Begraafpark Zuylen in Breda is een uniek project gerealiseerd. Een mooie gedachteniszuil gemaakt van kruiken werd zaterdag 1 november jl. onthuld.

De zuil is opgebouwd uit 2.000 kruiken. Mensen kunnen in een kruik hun, op papier geschreven, gedachten achterlaten. De kruiken fungeren als een soort kluis voor persoonlijke gedachten, die voor de eeuwigheid bewaard blijft. Tussen de kruiken zijn blauwe flessen van glas geplaatst, die ervoor zorgen dat het bouwwerk straalt als er zonlicht op valt.

Achtergrond

Het idee is bij de initiatiefnemers ontstaan, Ria Braspenning en Marianne van Heeswijk. De partner van Ria liet na zijn overlijden een unieke collectie kruiken na die een nieuwe bestemming dienden te krijgen. Ria besloot een oproep te plaatsen, kunstenaars konden de collectie gratis krijgen als zij er een mooi project mee zouden realiseren. Marianne kwam met het mooiste idee. De gevonden bestemming transformeert het ene levenswerk in een ander 'levenswerk'. Men hoopt dat de zuil er voor zorgt dat de nagedachtenis aan velen in leven wordt gehouden. De vormgeving van de gedachteniszuil is gebaseerd op een gedicht van Herman de Coninck wat Ria doet denken aan een omarming.
Zuylen Ria opent de herdenkingszuil
Realisatie van de gedachteniszuil

Ria en Marianne zijn opzoek gegaan naar een locatie voor het plaatsen van de gedachteniszuil. Via een kleine omweg kwamen ze uit bij Roel Stapper, directeur bij Begraafpark Zuylen. "Roel was gelijk enthousiast en wilde graag meewerken. Dit maakte ook de cirkel rond, mijn partner is namelijk gecremeerd bij Crematorium Zuylen" aldus Ria. Mensen konden een kruik adopteren en bedrijven konden ook bijdragen. De gedachteniszuil is gebouwd door vrijwilligers en mogelijk gemaakt dankzij de donatie van materialen en apparatuur van verschillende bedrijven uit de regio. Marianne "Wij zijn alle mensen die geïnvesteerd hebben, enorm dankbaar."

Zuylen Roel Stapper spreekt de belangstellende toe
Onthulling van de gedachteniszuil

De gedachteniszuil werd onthuld in bijzijn van ca. 150 personen. De Nassau Harmonie zorgde voor een passende sfeer tijdens de opening. Na het openingswoord van Roel Stapper onthulde Ria de gedachteniszuil. Mensen die zelf een kruik hadden geadopteerd konden hier als eerste hun gedachten achterlaten in één van de kruiken. De opening werd in het Uitvaartcentrum Zuylen afgesloten met een drankje. Roel Stapper voegde er tot slot nog aan toe: "Mensen zijn vanaf vandaag welkom en vrij om hun gedachten op papier te schrijven en in een kruik in de gedachteniszuil achter te laten."
 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.