‘Maak wederzijdse wensen, verwachtingen en mogelijkheden bespreekbaar voordat het te laat is’. Dat is het credo van acht samenwerkende organisaties voor patiënten, ouderen en artsen. Om patiënten op weg te helpen hebben ze gezamenlijk de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uitgebracht. De brochure biedt voorbeeldvragen om patiënten te helpen tijdig in gesprek te gaan met hun dokter. Verder bevat de brochure informatie over wilsverklaringen, zorgmogelijkheden aan het einde van het leven (palliatieve zorg) en euthanasie.

De patiëntenbrochure is een vervolg op de vorig jaar uitgebrachte artsenbrochure. Nu hebben artsen en patiënten samen een instrument in handen om met elkaar het moeilijke gesprek over het levenseinde aan te gaan, zonder misverstanden. De patiëntenbrochure wordt officieel aangeboden op 14 juni 2012 tijdens het KNMG-symposium 'Geef nooit op?' waar gediscussieerd zal worden over doorbehandelen in de laatste levensfase.

Samenwerkende organisaties: artsenfederatie KNMG, de patiëntenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de seniorenbelangenbehartigers ANBO, Unie KBO en PCOB.

Lees ook interview met arts en patiënt over gesprek levenseinde:

  • Annelies vecht tegen leukemie: "Als je aan het einde van je leven staat moet je zo mogelijk zelf kunnen kiezen"
  • Huisarts Marith Rebel-Volp: "Mijn ervaring is dat de meeste patiënten opgelucht zijn als ik hen vraag waar ze bang voor zijn en wat hun ideeën zijn over de laatste fase."

Download

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl