header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Naast fotograferen in opdracht, houdt Jos Schuurman, geboren 'stadjer', 1965, ook ruimte voor vrij werk. Zo kan hij ook zijn artistieke kwaliteiten verder blijven ontwikkelen en toegeven aan zijn zeer brede belangstelling. Dat levert intussen een omvangrijk portfolio op, met uiteenlopende thema's. Eén van zijn favoriete onderwerpen is de wijdsheid van het

Noord-Nederlandse landschap. Een deel van dat wijdse werk is bijeengebracht in een speciale expositie, op een bijzondere locatie: in het gebouw van Algemeen Belang., de bekende uitvaartverzorger en -verzekeraar in Groningen.

De expositie van Jos Schuurman omvat 23 op canvas afgedrukte foto's. Het gebruik van canvas als beelddragend materiaal versterkt de sfeer van de vastgelegde beelden. Over het thema in deze expositie zegt de fotograaf zelf: "Het zijn vooral natuurlijke beelden, landschappen, vogelzwermen, water... " En over zijn visie als fotograaf: "Ik ben een verhalen fotogaaf. Ik maak foto's van allerlei zaken die op mijn pad komen, al dan niet in Noord-Nederland. En trouwens, ik fotografeer niet alleen landschappen, maar ook mensen, dieren, echt alles."

Dat zijn expositie onderdak kreeg bij Algemeen Belang is niet zonder reden. Sinds 2011 werkt Jos Schuurman voor deze organisatie. Hij fotografeert onder meer voor brochures, de website en het jaarmagazine van Algemeen Belang: LeefTijd. Jos Schuurman: "Dat doe ik met plezier. Bovendien heb ik iets met onderwerpen als uitvaart, begraven, afscheidsrituelen, het fascineert me wel. In het buitenland fotografeer ik ook vaak kerken, begraafplaatsen, monumenten en grafschriften."

Of er een boodschap in zijn fotowerk schuilt? "Ik hoop dat mensen kunnen genieten van mijn foto's. Dat de beelden hen aanspreken, dat mensen emoties herkennen - verbazing, nieuwsgierigheid, verwondering, boosheid - zoals ik het vaak zelf ervaar als ik zo'n foto maak." Leuk detail vindt Jos dat de doeken tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Algemeen Belang in december geveild zullen worden en dat de opbrengst naar een nog te bepalen goed doel gaat.

De foto-op-canvas expositie van Jos Schuurman is nog tot en met 1 december 2012 op afspraak te bezichtigen bij Algemeen Belang. aan de Esdoornlaan 187 in Groningen. Een afspraak kan worden gemaakt via 050 - 577 89 45.

Zie ook: www.algemeenbelang.nl. en www.fps.nl.

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl