Individuen hebben hiervoor meer dan 1000 euro ingezameld. Ook hebben 4 organisaties het monument gesponsord, waaronder de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), de Rotary Velsen, de Gemeente Velsen en Begraafplaats & Crematorium Westerveld. Westerveld is behalve sponsor ook gastheer op 9 februari.

Aletta Jacobs
Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en promoveerde. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij werd geboren op 9 februari 1854 en overleed op 10 augustus 1929 en werd gecremeerd op Begraafplaats & Crematorium Westerveld, de enige plek in Nederland waar dat toen kon.

Programma
14.45-15.00 Inloop/ontvangst op Begraafplaats & Crematorium Westerveld, Driehuis

15.00-15.05 Welkom door directie Westerveld

15.05-15.10 Kort welkom door prof. dr. Saskia Wieringa, directeur van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis

15.10-15.20 VNVA-directeur over belang Aletta Jacobs voor vrouwelijke artsen

15.20-15.45 Rondleiding over begraafplaats en crematorium. Uitleg over geschiedenis en rijksmonument-status. Eindigend bij urnenmonument in Colombarium

15.45 – 15.55 Woord van dank aan allen die restauratie hebben mogelijk gemaakt met aansluitend een handeling om de restauratie te markeren

16.00-16.10 Gezamenlijk teruglopen naar ontvangstruimte

16.15-16.45 Drankje en hapje

16.45 Afsluiting

Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over Aletta Jacobs
Het archief van Aletta Jacobs berust bij Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Dit archief bevat stukken over de grote thema's uit het leven van Aletta Jacobs, waaronder een groot aantal brieven aan haar gericht.
Meer over Aletta Jacobs is te vinden in de catalogi van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Aletta Jacobs heeft ook een aparte site: www.alettajacobs.org. Hier wordt het leven en werk van Aletta Jacobs uitgebreid belicht.

VNVA_logoWesterveld_logo