header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Het onderzoek - dat in de consumentengids van januari 2012 is verschenen – vergelijkt aanbieders van zowel naturapakketverzekeringen als kapitaalverzekeringen.

Emile de Jong, commercieel directeur van Nuvema Uitvaartverzekering is blij met het onderzoek. “Het overzicht in de Consumentengids heeft mijn inziens zeker toegevoegde waarde. Een uitvaart kost veel geld en het is de moeite waard om stil te staan bij de vraag of je het belangrijk vindt de uitvaart goed te regelen als jezelf of een familielid komt te overlijden. Het onderzoek van de Consumentenbond geeft een duidelijk overzicht wat de mogelijkheden zijn. Als je zeker wilt zijn dat alles volgens de wensen van de overleden persoon verloopt en niet voor onverwachte extra (hoge) kosten wilt komen te staan, dan is de naturapakketverzekering van Nuvema een prima keus volgens het onderzoek. En met deze constatering van de Consumentenbond zijn we blij, want op die manier is er veel meer tijd en ruimte voor het emotionele aspect van de uitvaart”, aldus De Jong.

Naturapakketverzekering versus kapitaalverzekering

De Consumentenbond onderzocht zowel aanbieders van natura verzekeringen als aanbieders van een kapitaalverzekering. De grotere verzekeraars bieden vrijwel alleen kapitaalverzekeringen aan, waarbij na overlijden een vast bedrag uitgekeerd wordt aan de nabestaanden. De bedoeling is om van dit geld de uitvaart te betalen, maar dat is geen verplichting. Bij een naturapakketverzekering wordt geld uitgekeerd waarmee nabestaanden uitsluitend een pakket uitvaartdiensten kunnen kopen. Binnen de verzekeraars die naturapakketverzekeringen aanbieden komt Nuvema dus als een goede keus uit de bus, vooral voor consumenten die kwaliteit belangrijker vinden dan alleen de laagste prijs. Emile de Jong: “Onze natura-uitvaartverzekering wordt al sinds 1949 gebaseerd op de diensten en kosten van de regionale uitvaartverzorger. Onze visie is dat elke uitvaart anders is, waarbij persoonlijke wensen en lokale gebruiken een belangrijke rol spelen. Een goede uitvaartverzekering houdt hier rekening mee, zodat je alleen betaalt voor de diensten die de overledene wenst. En als deze duidelijk zijn omschreven komen er niet snel extra kosten bij. Deze werkwijze is wel zo eerlijk en dat vinden wij erg belangrijk”.

Over Nuvema Uitvaartverzekering
Nuvema Uitvaartverzekering bestaat sinds 1949 en heeft ruim 300.000 klanten in heel Nederland. Door het persoonlijke advies van de 75 uitvaartadviseurs en de nauwe contacten met 300 lokale uitvaartverzorgers is de uitvaartverzekering van Nuvema op maat gemaakt en daardoor volledig passend bij de uitvaartwensen.

 Onderzoeksopzet
In oktober 2012 onderzocht de Consumentenbond de uitvaartverzekeringsbranche. De resultaten van de onderzoeker, de heer J. Klinckenberg, staan vermeld in de Consumentengids van januari 2012.

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl