header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

De rest laat het over aan nabestaanden of geeft aan het profiel verwijderd te willen zien. Deze feiten bleken ook al na een onlangs gezamenlijk gehouden opinieonderzoek met Hyves. Via een blog werd op deze stelling binnen 2 dagen door maar liefst 20.000 Hyvers gereageerd. Het symposium was zaterdag live te volgen op Internet.

Social_media_Yarden_symposium_de_dood_en_het_net
‘Kun je op Facebook zeggen dat oma is overleden? Werkt online steun bij rouwverwerking en verlies? Is het gewenst een uitvaart live op internet te volgen? Hoe voorkom je dat nabestaanden na je overlijden ieder jaar automatisch jouw verjaardagsbericht? Heb  je geregeld wat er met je accounts moet gebeuren na je overlijden? Hoe doe je dat eigenlijk? Wil je wel virtueel voort blijven bestaan na je dood? Wil je na je dood dat je moeder nog een live ingesproken videoboodschap van jou ontvangt met wat je altijd al had willen zeggen? Heb je je digitale erfenis eigenlijk wel geregeld? Wat er op het Net allemaal mogelijk is en wat je online geregeld moet hebben bij overlijden staan velen nog niet bij stil’, aldus Peter van Wageningen, directeur van Yarden.

Jacobine_Geel_en_Hyves_start_Yarden_symposium_de_dood_en_het_net
Tijdens dit evenement werd, onder leiding van Jacobine Geel, door trendwatchers social media zoals Stephan Fellinger en rouwdeskundigen zoals Daan Westerink, antwoord gegeven op al deze vragen en werden trends en mogelijkheden beeldend geïllustreerd. Een compilatie met hoogtepunten van de live video opname van het Yarden symposium staat zo snel mogelijk online op www.yarden.nl/voorlichting.

Ook vond de lancering plaats van een gezamenlijk project met Humanitas. Eva Scholte, Algemeen Directeur van Humanitas: ’Als een dierbare overlijdt, kan dit hevige gevoelens naar boven brengen. Humanitas en Yarden zijn zich daar zeer van bewust. Daarom zijn wij samen het Chatproject ‘Pratenoververlies.nl’ gestart. Bij dit project kunnen vanaf nu nabestaanden gratis en anoniem via chat praten met vrijwilligers over hun verlies. Deze goed getrainde vrijwilligers bieden tijdens dit gesprek van mens tot mens ‘een luisterend oor’ en verwijzen desgewenst door naar organisaties en deskundigen.’

Yarden Vereniging constateert dat met haar voorlichting het taboe rondom de dood langzaam doorbroken wordt. Steeds meer mensen geven uiting aan hun behoefte om te praten over thema’s op het gebied van het levenseinde. Een thema dat aandacht vraagt en verdient is de ontwikkeling van de dood en het Net. De samenleving speelt hier al op in door diensten en producten aan te bieden ter ondersteuning van rouwenden. Yarden Vereniging vindt het tijd het belang van de online mogelijkheden bespreekbaar te maken en te communiceren. Alle voorlichtingsactiviteiten, van Palliatieve sedatie tot het invullen van ‘Mijn uitvaartwensen’ en ‘Hoe kom ik de decembermaand door’ tot ‘Hoe regel ik mijn digitale erfenis?’,  zijn voor de 1 miljoen leden gratis bij te wonen. De agenda met activiteiten staat tevens op www.yarden.nl/voorlichting .

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief