header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Op de dag van de duurzaamheid (vrijdag 11-11-2011), georganiseerd door o.a. De Stichting Groenstad, MVO Ondernemerscafé en de Stichting Groene Hart, vond een ondernemersontbijt plaats in het UMAI Centrum voor Bewust Zijn in Alphen aan den Rijn. Tijdens die bijeenkomst heeft Erik Schrama, eigenaar van Uitvaartonderneming Schellingerhout, met het bedrijf Elvolution uit Alphen aan den Rijn een overeenkomst getekend voor de koop van een Nissan Leaf, een volledig elektrische, superschone auto.

Schrama: "Het is voor ons als uitvaartonderneming belangrijk om bewust te zijn van de gevolgen voor onze leefomgeving. Bij leven scheiden we ons afval, maar als oma doodgaat wordt ze in een nylon jurkje, met panty en plastic schoenen, in een kist van spaanplaat in de grond gelegd. Het kan zijn dat deze keuze bewust wordt genomen - en dan zullen we die keuze ook respecteren en honoreren - maar veelal leidt voorlichting over alternatieven tot een andere keuze."

Uiteraard is de aanschaf van de elektrische auto pas de eerste stap. "Een rouwauto legt per dag geen grote afstanden af. Wij geven de leveranciers van elektrische auto's ernstig in overweging om een auto te ontwerpen die groot genoeg is voor een uitvaartkist", aldus Schrama.

nissan_leaf

De Nissan wordt naar verwachting in januari 2012 afgeleverd.

Foto: Chris Beresford

 

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief