header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Uit een onderzoek van Yarden Vereniging en Hyves onder 20.000 leden van Hyves blijkt dat 36,5% van de mensen wil dat het profiel op Hyves wordt gebruikt als condoleance register. Een kleine 15% van de deelnemers aan het onderzoek wil daarnaast dat het Hyves profiel wordt bewaard. Ruim 46% van de respondenten geeft aan het Hyves profiel verwijderd te willen zien. Een kleine 3% wil “iets anders”.

Het onderzoek is uitgevoerd in voorbereiding op het Yarden symposium over de dood en het internet dat zal plaatsvinden op zaterdag 19 november aanstaande. Hyves-hoofdredacteur Nine Ludwig is één van de sprekers. “Uit het feit dat we binnen twee dagen een uitzonderlijk hoog aantal reacties van 20.000 leden hadden, blijkt wel hoezeer dit thema leeft.”, aldus Ludwig. 

Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden: “Willen mensen liever een rouwkaart per email of per post? Kun je op Facebook zeggen dat oma is overleden? Gaan social media de rouwadvertenties in dagbladen verdringen? Is er behoefte aan online ondersteuning bij rouwverwerking en verlies? Wat vindt men van de mogelijkheden een uitvaart live op internet te volgen? Hoe voorkomt u dat nabestaanden na uw overlijden automatisch ieder jaar uw verjaardagsbericht ontvangen? Hoe worden mijn social media accounts verwijderd na mijn overlijden? Allemaal thema’s die met de komst van nieuwe en social media zijn gaan leven onder de mensen, hoewel velen daar helemaal nog niet over hebben nagedacht. Om die reden wijdt Yarden zijn tweejaarlijkse symposium hieraan.”

Tijdens het symposium wordt tevens een nieuwe project van Yarden en Humanitas gelanceerd: www.pratenoververlies.nl. Tom Leenstra, market manager vereniging van Yarden: “Als een dierbare overlijdt kan dit hevige gevoelens naar boven brengen. Humanitas en Yarden zijn zich daar zeer van bewust. Daarom starten wij samen het chatproject Pratenoververlies.nl. Bij dit project kunnen nabestaanden gratis en anoniem via chat praten met vrijwilligers over hun verlies. Deze goed getrainde vrijwilligers bieden tijdens dit gesprek van mens tot mens ‘een luisterend oor’ en verwijzen desgewenst door naar organisaties en deskundigen.”

Het symposium vindt plaats op zaterdag 19 november 2011 van 10.30 tot 16.00 uur in Media Plaza Utrecht. Voor het volledige programma verwijzen wij u naar http://www.yarden.nl/voorlichting/Yarden_Symposium_2011 . Media kunnen zich voor het symposium aanmelden via Monique Houtzager, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 088 927 3434.

Tijdens de plenaire sessies van het symposium, onder leiding van Jacobine Geel, wordt inzicht gegeven in al deze vraagstukken. Toonaangevende sprekers zijn hoofdredacteur Hyves Nine Ludwig, trendwatcher nieuwe media Stephan Fellinger en journaliste en rouwdeskundige Daan Westerink.

Yarden Vereniging constateert dat met haar voorlichting het taboe rondom de dood langzaam doorbroken wordt. Steeds meer mensen geven uiting aan hun behoefte om te praten over thema’s op het gebied van het levenseinde. Een thema dat aandacht vraagt en verdient is de ontwikkeling van de dood en het Net. De samenleving speelt hier al op in door diensten en producten aan te bieden ter ondersteuning van rouwenden. Yarden Vereniging vindt het tijd het belang van de online mogelijkheden bespreekbaar te maken en te communiceren.

Het Yarden Symposium is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief