header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Hoewel Nederland één van de meest ontkerkelijkte landen ter wereld is, denkt het merendeel van de bevolking dat er ‘iets’ is na het leven. Je gaat op in het universum of je reïncarneert. Anderen menen dat er helemaal ‘niets’ is. Voor hen is het leven eenvoudigweg voorbij. Afterlife - kunst over de eindbestemming laat geen directe verbeelding van het hiernamaals zien, maar is een ontmoeting tussen eindigheid en oneindigheid, tussen het materiële en het spirituele. De acceptatie van de dood en het verlangen naar onsterfelijkheid manifesteren zich in Afterlife. Het vertelt over de menselijke drang om ergens in te geloven.

Museum Tot Zover toont in Afterlife het werk van nationaal en internationaal bekende kunstenaars met uiteenlopende ideeën over het leven na de dood. Aziatische kunstenaars Xu Bing (CH) en Yuhsin U. Chang (TW) zijn beïnvloed door oosterse levensbeschouwingen. Oscar Muñoz (CO) en Valeska Soares (BR) uit Latijns-Amerika geven een weemoedige blik op de eindigheid. De Nederlandse kunstenaar Sarah van Sonsbeeck onderzoekt de fysieke stilte van het grote niets. Andere Nederlandse kunstenaars als Melanie Bonajo en Nathalie Bruys zijn bevangen door esoterische hiernamaalsvormen.

Adembenemend is de installatie Where does the dust itself collect? van de bekende Chinese kunstenaar Xu Bing, die voor het eerst in Nederland wordt getoond. Xu Bing verzamelde stof van het op 11 september 2001 verwoeste World Trade Center in New York. Bing’s kunstwerk bezingt de leegte van het boeddhistische Nirwana en verwijst expliciet naar Ground Zero.

Afterlife is te zien in het jonge en ambitieuze Museum Tot Zover, gelegen op het terrein van de romantische begraafplaats De Nieuwe Ooster. Een deel van de kunstenaars exposeert op de prachtige begraafplaats. Al wandelend, word je verrast door een zes meter hoge sculptuur gemaakt uit boomschors van Yuhsin U. Chang (TW) of door een poëtische video-installatie van Valeska Soares (BR). In de Portal Machine van Nathalie Bruys (NL) brengen trillingen van stemvorken je in contact met het universum. Leonid Tsvetkov (RU) heeft een ondergrondse camera obscura gebouwd.

Het is een unieke ervaring om kunst over het hiernamaals te beleven in deze omgeving, een plek waar de dood en het leven nauw met elkaar verbonden zijn. De tentoonstelling is ontstaan met respect voor de voornaamste bezoekers van de begraafplaats: de nabestaanden. Ook voor hen moet Afterlife een bijzondere en verlichtende ervaring zijn.

Met dank aan De Nieuwe Ooster en al haar nabestaanden.

Afterlife – kunst over de eindbestemming is georganiseerd in samenwerking met SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster. In het Tropenmuseum is tegelijkertijd de tentoonstelling De Dood Leeft te zien. Rond de tentoonstellingen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.totzover.nl en www.tropenmuseum.nl.

Afterlife is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, de Mondriaan Stichting, het DELA Fonds, het VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, De Nieuwe Ooster, Stadsdeel Oost en het Cultuurfonds BNG.

In Afterlife is werk te zien van: Xu Bing (CN), Melanie Bonajo (NL), Kim Boske (NL), Nathalie Bruys (NL), Yuhsin U. Chang (TW), Nick Hullegie (NL), Susan MacWilliam (IE), Dane Mitchell (NZ), Oscar Muñoz (CO), Femmy Otten (NL; te zien vanaf begin 2012), Satijn Panyigay (NL), Valeska Soares (Brazilië), Sarah van Sonsbeeck (NL), Leonid Tsvetkov (RUS).

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief