header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

De bezoekers van de werkplaats beginnen al te wennen aan de nieuwe route en zijn heel enthousiast over de ruimte. Vanuit dit nieuwe perspectief en door een fantastische massief kersenhouten deur kun je als cliënt in de Rituelenwerkplaats terecht  voor begeleiding bij rouw, verlies en trauma. Zowel kinderen als volwassenen en gezinnen zijn welkom. Hier staat niet zozeer het praten centraal, maar de innerlijke beelden en het vinden van een voor de persoon passende manier van uiten. Dat kan via schilderen, beeldhouwen, tekenen, spelen, fantaseren, stilstaan en actie.

Vanuit de Rituelenwerkplaats

Clara Velema

Najaar 2011

In het aanbod van dit najaar een aantal nieuwe activiteiten:
2 workshops in het nieuwe programma van het Landelijk Steunpunt Rouw:
Rituelen in rouw – Voorbij het gesprek, een middag die gericht is op vrijwillige rouwzorgverleners dinsdag 4 oktober.
Familieopstellingen in rouwbegeleiding, een middag voor beroepskrachten in de (rouw)hulpverlening dinsdag 8 november.
Beide workshops vinden plaats in Amersfoort en starten om 13.00 uur.

In samenwerking met beeldend kunstenaar Ann Sijtsma bieden we aan kleine groepen de mogelijkheid een gedenkteken met elkaar te maken. Dit kan gaan om een familie die een familielid wil gedenken, een vriendenkring of groep collega’s die een gedenkwaardig moment wil markeren; een overgang of verlies dat vraagt om markering en verbeelding. We werken aan de hand van foto’s, met collagetechnieken, eventueel gecombineerd met schilderen of tekenen. Het eindproduct wordt uitgewerkt in de computer op glas, folie, als poster of foto, zodat het reproduceerbaar is en elke deelnemer een afdruk krijgt. Het meest compacte aanbod omvat: een voorgesprek en een werkdag van 2 dagdelen. In overleg maken we het werkproces precies op maat.

29 oktober werkt de Rituelenwerkplaats mee aan de uitvaartinformatiemarkt in de Grote Kerk in Leeuwarden. Om ons werk te laten zien hebben we deze keer het prachtige glazen podium tot onze beschikking. De transparantie wordt optimaal toegepast om het beeldend werk dat in de werkplaats gemaakt wordt, te tonen. Er zijn voorbeelden van mozaïek, werken met glas en mandala's. Om 12 uur start een demonstratie. Op groot formaat wordt een mandala gestrooid geïnspireerd op de zandgestrooide mandala’s van de Tibetanen. Aansluitend kunnen bezoekers van de markt een kleine mandala leggen. De mandala, cirkel en kern als eeuwenoud beeld van elk wezen, de kosmos, de mens, ook herkenbaar in de zon, in een web, een fietswiel of de klok. In verwerkingsprocessen een bruikbaar beeld om de eigen essentie te (her)vinden in het zoeken naar zin en betekenis.

De werkdagen familieopstellingen starten weer op zaterdag 24 september. Individuele opstellingen of gezinsopstellingen zijn mogelijk op aanvraag

Info en aanmelden
www.rituelenwerkplaats.nl geeft uitgebreide informatie over de activiteiten. Ook kunt u zich aanmelden via de site of bellen voor info en opgave:

Telefoon:  058 - 2802587

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief