header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Marie-Claire van der Bruggen is een bijzondere auteur die haar levens- en stervenservaring deelt met de buitenwereld. Zij gelooft dat de ziel slechts het lichaam bewoont voor een aardse reis. Als deze reis is afgelopen, keert de ziel weer naar huis. Als mens ervoer zij de heimwee van haar ziel en wilde niets liever dan naar huis terugkeren. Na een moeilijke periode vond zij uiteindelijk toch het levensgeluk. Dit heeft zij in 'ZielsGelukkig' beschreven als een wandeling langs een bosvijver waar engelen haar waardevolle boodschappen hebben gegeven om hier op aarde gelukkig te worden.

'Het schrijven van "ZielsGelukkig" is een heel proces geweest als je het vergelijkt met mijn andere boeken. Uiteindelijk hoop ik dat mensen die het boek lezen, beseffen dat ze op een heel andere manier naar hun leven kunnen kijken en het gevoel krijgen dat ze zelf de touwtjes in handen hebben voor hun eigen geluk. We kunnen zelf kiezen voor ons geluk. We moeten dan wel zelf hiervoor de stappen zetten. Een grote les die ik geleerd heb, is om het leven niet zo serieus te nemen. Je moet om jezelf kunnen lachen', vertelt Marie-Claire.

Toegankelijk geschreven
Alle boeken van Marie-Claire zijn toegankelijk geschreven. Dit verklaart waarschijnlijk ook het succes van haar boeken. 'Het sprookje van de dood' wordt bijvoorbeeld ook veel door kinderen gelezen of voorgelezen. Dit boek is ook in het Engels en Duits vertaald. Het gaat over een ziel die na de dood naar huis gaat. 'De dag waarop mijn vader een Engel werd' gaat over de tijd dat Marie-Claire haar vader heeft begeleid bij het stervensproces. Zij omschrijft dit als een bijzondere tijd, waarbij zij veel dichter bij haar vader is komen te staan.

'De dood van mijn vader is heel bepalend geweest voor mijn leven. Het zette me aan om stervensbegeleider te worden. Ik was namelijk 4 jaar toen mijn ouders zijn gescheiden. Een goede band met mijn vader had ik dus niet. In die laatste periode hebben we samen een heel leven doorleefd. In mijn ogen is het nooit te laat om op een goede manier afscheid te kunnen nemen. Dat heb ik ook zeker gemerkt bij mijn werk als stervensbegeleider. Als er toch nog iets speelt, dan is het jammer als dit blijft hangen. Niet alleen voor degene die sterft, maar zeker voor degene die achterblijft.'

Niet alleen
Deze ingrijpende gebeurtenis in het leven van Marie-Claire zorgde er uiteindelijk ook voor dat ze ging schrijven. 'Ik werd op een ochtend wakker met de titel van het eerste boek "Het sprookje van de dood" in mijn hoofd. Ik was helemaal niet van plan om te gaan schrijven en heb me er eerst ook tegen verzet. Ik vond het namelijk heel eng. Ik had toch altijd het idee dat ik anders was dan andere mensen en nu zou ik gaan vertellen over hoe ik het leven ervaar en dat de ziel na de dood van ons lichaam weer verder gaat. Gelukkig heb ik alleen maar goede reacties gehad. Inmiddels heb ik al duizenden e-mails gehad van mensen die het net zo ervaren. Ik ben dus niet alleen en ben zelfs verbaasd dat zoveel mensen mijn ervaringen delen.'

Na haar eerste boek kreeg de auteur de vraag wanneer zij met een volgend boek zou komen. 'Ik was helemaal niet van plan om nog een tweede boek te gaan schrijven, maar op een ochtend werd ik wakker met de titel "De dag waarop mijn vader een Engel werd" in mijn hoofd. Ook dat boek ben ik gaan schrijven en ook daar kreeg ik hele goede reacties op.'

Troostrijk boek
Met 'ZielsGelukkig' gaat de auteur definitief een nieuwe fase in, waarbij zij ook het leven viert en dit graag met anderen wil delen. Het boek is uit haar hart geschreven en zeer aansprekend. 'ZielsGelukkig' kan een andere kijk geven op het leven en de dood. Het is vooral een troostrijk boek met wijze en toch simpele lessen voor het eigen geluk.

Deze lessen neemt de auteur ook mee in haar werk als een ervaren levens- en stervenscoach. Lezers die actief aan de slag willen met wat zij lezen in haar boeken, kunnen hiervoor ook bij haar terecht. Met de komst van 'ZielsGelukkig' is er namelijk ook een workshop geboren die mensen helpt om hun geluk op aarde te vinden.

'ZielsGelukkig' heeft als ISBN 97890-8570-806-3 en is vanaf nu in alle boekwinkels verkrijgbaar voor € 18,50. Het boek is gebonden in een harde kaft en ziet er prachtig uit met deels glansopdruk. 'ZielsGelukkig' is tot stand gekomen onder auspiciën van het Nederlands Auteurs Bureau. 

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief