header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Sprekers:  Piet Hein Donner, Minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Jay Winter, hoogleraar geschiedenis Yale University en Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het thema is:

VRIJHEID WERELDWIJD

Het beste pleidooi voor vrede is een oorlogsgraf. Vrijheid en vrede hebben een hoge prijs.

 

De Oorlogsgravenstichting is opgericht op 13 september 1946 met als doel de aanleg, inrichting, verzorging en de instandhouding van het Nederlandse oorlogsgraf (ca. 50.000) wereldwijd en het onderhouden van de circa 10.000 in Nederland verspreid liggende geallieerde oorlogsgraven.

De Oorlogsgravenstichting verstrekt daarnaast informatie over de eigen werkzaamheden in het algemeen, verstrekt op aanvraag specifieke (historische) gegevens over oorlogsslachtoffers, organiseert pelgrimsreizen en verzorgt bloemleggingen.

De vorig jaar afgesloten missie in Afghanistan kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. Voor 13 van deze slachtoffers heeft de Oorlogsgravenstichting het graf ingericht. Op die manier wordt troost aan de nabestaanden geboden en de slachtoffers geëerd. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend.

Daarnaast zijn onlangs - op verzoek van de Oorlogsgravenstichting - de stoffelijke resten geïdentificeerd van de Onbekende Militair die begraven lag op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Hij was gesneuveld in de strijd op de Grebbeberg tegen Duitse troepen in de meidagen van 1940. Dit bleek soldaat W.F. Brummelhuis te zijn.

De Oorlogsgravenstichting kan u of uw medium voor publicatie over dit bijzondere jubileum in contact brengen met nabestaanden van oorlogsslachtoffers die bijzondere, ontroerende en soms emotionele verhalen vertellen over het verlies van hun dierbaren.

Wij kunnen ook het contact voor u verzorgen met kinderen die een oorlogsgraf geadopteerd hebben en uitgebreid kunnen vertellen over het fenomeen Adoptiegraf van de Oorlogsgravenstichting.

Voor informatie over deelname/accreditatie symposium of interviews kunt u contact opnemen met mevrouw Esther Honkoop, Oorlogsgravenstichting Den Haag.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Telefoon: 070-3131081 Website: www.ogs.nl

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief