1. 1 Tijdstip van crematie

De crematie dient tussen minimaal 36 uur en maximaal 6 dagen na het overlijden plaats te vinden.
In specifieke omstandigheden kan de periode verkort of verlengd worden. Voor verkorting is toestemming nodig van de officier van justitie. Voor verlenging moet de gemeente toestemming geven.

Aanvragen van verlenging kan nodig zijn om familie uit het buitenland op tijd te kunnen waarschuwen en in staat te stellen bij de uitvaart aanwezig te kunnen zijn. Een andere reden kan zijn om de moeder van een levenloos geboren of kort geleefd hebbend kindje de tijd te geven om bij de uitvaart aanwezig te zijn.

Andere omstandigheden om te verkorten of verlengen zijn bijvoorbeeld in geval van een besmettelijke ziekte of wanneer er sprake is van een misdrijf en sectie op het stoffelijk overschot moet worden verricht.

1.2 Openingstijden van een crematorium

Gemeentelijke crematoria zijn geopend van maandag t/m zaterdag. Op zon- en algemeen christelijke feestdagen hoeft een gemeentelijk crematorium geen gelegenheid tot cremeren te geven.

De overige crematoria, op basis van vereniging of stichting, zijn niet gehouden aan deze openingstijden.

Wil je buiten de openingstijden van 9.00 uur tot 17.00 uur of op een zaterdag of zondag een crematie laten plaatsvinden, vraag dit dan na bij het beoogde crematorium.

1.3 Eisen verbonden aan een crematie

Een pacemaker dient vanwege mogelijk ontploffingsgevaar voor de crematie verwijderd te worden. Voor het overige aan implantaten en protheses of kleding en sieraden heeft de wet geen eisen gesteld. Het gebruik van natuurlijke materialen bij de aankleding van de overledene geniet vanuit milieu overwegingen de voorkeur.

Het kan wel zo zijn dat het crematorium van uw keuze nadere eisen stelt ten aanzien van materiaal van kist, kleding en andere zaken.
Wettelijke eisen die gesteld worden aan de doodskist en/of lijkwade kunt u vinden in de hoofdstukken wettelijke milieu-eisen voor een doodskist en wettelijke milieu-eisen voor lijkwade/-hoes.

1.4 Verzamelen restmateriaal

De na de crematie overgebleven resten van sieraden en/of implantaten en protheses worden door de meeste crematoria ingezameld voor een fonds ten bate van een algemeen goed doel, zoals het Rode Kruis of de Ronald McDonald huizen.

Meer informatie over het Dr. C.J. Vaillantfonds vind je hier.

1. 5 Opmerkingen

Indien gebruik gemaakt wordt van een lijkwade of hoes is het raadzaam contact op te nemen met uw uitvaartverzorger of het crematorium van uw keuze. Het blijkt namelijk dat sommige crematoria hier nadere eisen aan stellen, zoals een ligplaat of plank onder het stoffelijk overschot ten behoeve van de invoer in de crematieoven. Ook kan het zijn dat een crematorium een stoffelijk overschot in een lijkwade of hoes niet accepteert.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief