Een uitvaart kost gemiddeld al gauw € 6.000,--. Zo'n bedrag heeft niet iedereen zomaar achter de hand. Je kunt dan kiezen voor een uitvaartverzekering.
Denk je erover om er één af te sluiten, ga dan na of je er één nodig hebt. Beschik je over voldoende (spaar)geld om een uitvaart zelf te betalen, is het niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar heb je dat niet dan is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo voorkom je namelijk dat je nabestaanden belast worden met de rekening van je uitvaart.


Wie regelt de uitvaart?
Een andere overweging die u mee kunt laten spelen bij het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering is de vraag wie de uitvaart regelt na uw dood. Kiest u voor een natura uitvaartverzekering dan zijn een aantal diensten standaard verzekerd, zoals het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto's.
Het verzorgen van de uitvaart wordt vrijwel volledig uit handen van de nabestaande(n) genomen. Wel kun je zelf een uitvaartonderneming kiezen, maar daar kunnen extra kosten aan verbonden zijn. 
Kiest u voor een kapitaal uitvaartverzekering dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit na uw overlijden. Met dit bedrag dienen de kosten van de uitvaart te worden betaald. In dit geval verzorgen de nabestaande(n) gezamenlijk met de uitvaarverzorger de uitvaart.

In het algemeen moeten we de uitvaart natura verzekering niet mooier maken dan dat het is: één gesprek met de uitvaartverzorger en alles is ook geregeld. Als de verzekerde van te voren een lijstje heeft opgesteld met wat hij of zij wenst, kan dit in feite overgenomen worden bij 't regelen.

Wat kost een uitvaart precies?
Als u wilt weten hoeveel uw uitvaart ongeveer zou gaan kosten, bedenk dan wat uw wensen zijn. Wilt u worden begraven of gecremeerd? Hoeveel volgauto's wenst u? Biedt u de aanwezigen na afloop van de plechtigheid koffie met cake aan of liever een uitgebreide lunch? Allemaal vragen die van invloed zijn op het te verzekeren bedrag. Gemiddeld bent u ongeveer € 6.000 - € 7.000,-- kwijt voor een begrafenis (incl. grafhuur) en € 5.000 - € 6.000,-- voor een crematie. 

Wat zijn grafrechten?
Grafrechten zijn de kosten die u betaalt voor het in stand houden van het graf. Houdt er rekening mee dat ook deze moeten worden betaald. Meestal kunt u die afkopen voor 10 of 20 jaar, dit verschilt per gemeente. Grafrechten zijn meestal niet inbegrepen bij het basispakket van de natura uitvaartverzekering, omdat de kosten sterk kunnen verschillen per gemeente. De kosten lopen uiteen van € 450 - € 5.000,--. Het is belangrijk te weten hoe hoog de kosten in uw gemeente zijn, zodat u de verzekering hierop kunt afstemmen.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?
Met een overlijdensrisicoverzekering, dekt u bepaalde financiële risico's af. Bijvoorbeeld het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek na overlijden, zodat uw partner en/of kinderen in het huis kunnen blijven wonen. Deze verzekering heeft een tijdelijke dekking. Met een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart af. Hiermee betaalt u de kosten die komen kijken bij een uitvaart. Deze verzekering heeft een levenslange dekking.

Waarom zit er zoveel verschil in de premie van de uitvaartmaatschappijen?
Belangrijkste reden voor deze verschillen is de weinig transparante markt. De verzekeraars bieden hun product aan via intermediars en hebben hun eigen prijzen opgesteld. Deze blijken nu fors van elkaar te verschillen. De verschillen kunnen oplopen tot enige duizenden euro's over de gehele looptijd. Het kan al snel de moeite zijn om de verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Moet ik naast de premie ook nog op andere aspecten letten?
Het is ook goed om de polisvoorwaarden goed door te nemen en met elkaar te vergelijken. Bij de ene verzekering zijn de kinderen gratis meeverzekerd, de andere biedt vrije keuze van de uitvaartverzorger. Ook zijn er verzekeringen die ‘werelddekking' kiezen. Dit is belangrijk als je in een ander land begraven wilt worden.

Zijn mijn kinderen bij een uitvaartverzekering gratis meeverzekerd?
Dit verschilt per uitvaartmaatschappij. Bij de ene maatschappij zijn de kinderen gratis meeverzekerd en bij de andere maatschappij betaalt u voor uw kinderen een periodieke premie.
Voordeel van het nu al aangaan voor een premiebetalende verzekering voor uw kinderen is dat zij vaak sneller klaar zijn met betalen voor een uitvaartverzekering. En aan het eind van rit een stuk goedkoper uit kunnen zijn.

Kan ik mijn uitvaartverzekering nog opzeggen?
Na het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u nog een bedenktijd. Deze bedenktermijn bedraagt 30 dagen. Als u uw polis binnen de bedenktermijn royeert dan krijgt u de eventuele betaalde premie terug.
Als u na de bedenktermijn de verzekering wil opzeggen, dan is hij zijn betaalde premie kwijt.

Wat is premie-indexering op een uitvaartverzekering?
Bij een uitvaartverzekering met premie-indexering wordt tijdens de premiebetalingsduur de premie jaarlijks verhoogd met een percentage dat overeenkomt met de inflatie zodat stijgende kosten ook meeverzekerd zijn.

Wat is een en-bloc clausule?
Een en-bloc clausule op een uitvaartverzekering geeft de verzekeraar het recht om op elk door de verzekeraar gewenst moment eenzijdig de premie te verhogen en/of polisvoorwaarden aan te passen. Wanneer een wijziging van de polisvoorwaarden een verslechtering betekent voor de verzekerde, heeft hij het recht binnen 30 dagen de verzekering op te zeggen.
Bij uitvaartverzekeringen is dat echter geen goed alternatief omdat afbreken van de verzekering financieel zeer ongunstig is. U bent immers uw betaalde premie kwijt. Let daarom goed op of uw verzekeraar een en-bloc clausule heeft. 
 Terug naar inhoudsopgave Uitvaart verzekeren

 Terug naar inhoudsopgave Uitvaartencyclopedie