afgebroken-zuilAfgebroken zuil
Symbool van het plotselinge (veelal jonge) afgebroken leven. De zuil komt voor als afbeelding op een grafmonument en als grafmonument zelf. Veelal wordt ze versierd met guirlandes.

 


ankerAnker 
Symbool van standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Het is ook het symbool voor zeelieden. Als christelijk symbool wordt er de band met Christus mee aangegeven.

 


bandebomtekenBan de bom teken       
Symbool tegen de atoombom en symbool voor de vrede. Dit symbool is ontstaan in de 60e en 70e jaren van de vorige eeuw.

 


doodskopDoodskop
Symbool van de kortstondigheid van het aardse leven.

 


gesluierde urnGesluierde urn
Oud Romeins symbool voor de dood en rouw. Het woord urn is afkomstig van het Latijnse 'urna' en het werkwoord 'urere' hetgeen betekent 'verbranden'. De sluier op de asurn is het symbool van het afdekken of bedekken van het leven.


gevleugelde-zandloperGevleugelde zandloper 
De gevleugelde zandloper is het symbool van de kortstondigheid van dit leven en het onvermijdelijke  naderende stervensuur. De zandloper is voorzien van verschillende vleugels. Links de vleugel van de duif 'de dag' en rechts de vleugel van de vleermuis 'de nacht'. De betekenis van de vleugels - soms ook alleen duivenvleugels- is dat het leven vervliegt bij dag en nacht, bij goed en kwaad. De omkeerbaarheid van de zandloper wordt in de christelijke traditie gezien als het nieuwe leven na de wederopstanding. Veel achttiende eeuwse begrafenisfondsen hadden dan ook als naam: 'Mijn glas loopt ras'. 


handensamengevouwenIneengrijpende handen
De ineengrijpende handen zijn het symbool van liefde, trouw en verbondenheid tussen man en vrouw.


overlkrsKruis
Teken van het einde en wordt vaak gebruikt bij de sterfdatum. Als christelijk symbool het teken van het einde van het aardse leven. Christus stierf aan het kruis. De ster -hieronder ook afgebeeld- wordt als geboortedatum vaak samen met het kruis gebruikt.

 


homotekenMan 
Internationaal symbool voor een onderscheid naar geslacht. Het symbool met de pijl rechts naar boven   symboliseert de man. Het symbool met (pijl naar beneden) symboliseert de vrouw.

 


2ringenRingen
Twee met elkaar verbonden ringen symboliseren de hemel en de aarde en de verbondenheid van twee  mensen. De ring is net als de cirkel het symbool van oneindigheid. Ze zijn de Alpha en Omega die in elkaar overvloeien.


schelpSchelp 
Christelijk symbool van het graf dat de mens omsluit na zijn dood voor hij mag opstaan. Christus opende na drie dagen zijn graf. Het is ook het symbool van de pelgrims en bedevaarten. Apostel Jacobus had als  symbool de schelp. Hij is in Santiago de Compostella begraven en veel pelgrims dragen dan ook de schelp  op hun jas of hoed. Het is ook het symbool van vruchtbaarheid, liefde, huwelijk en leven.


slakkenhuisSlakkenhuis
Symbool van de harmonie door zijn harmonisch gevormde spiraalvormig huis. Ook het symbool van zelfgenoegzaamheid, de slak draagt immers zijn hele bezit met zich mee.

 


geboortesterSter
De ster wordt vaak gebruikt om de geboorte aan te geven. Wordt ook wel met een vierpuntige ster weergegeven. De vijfpuntige ster is een pentagram. In de oudheid was dit het symbool voor welslagen en gezondheid.In de christelijke leer staan ze voor de 5 wonden van Christus.                                           


zeisZeis
De zeis is het symbool van de dood. De dood wordt ook wel de grote maaier genoemd, die oogst aan het  eind der tijden. In de vroege Middeleeuwen werd de dood al afgebeeld als een skelet met een zeis in de   rechterhand. De zeis symboliseert ook de onverbiddelijkheid van de dood. De zeis (sikkel) was ook een attribuut van de Romeinse god Saturnus, de god van de landbouw. In de middeleeuwen werden de goden geassocieerd met planeten. De planeet Saturnus werd beschouwd als koud, sinister en verweven met de dood.


 Terug naar: Inleiding Symboliek Rouw- en grafsymbolen

  

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.