Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 8, 19 februari 2001 t/m
 25 februari 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Nieuwsbrief nr.1, 2001. Stichting het Nederlands Uitvaartmuseum, Het Nederlands Uitvaartmuseum op weg naar de Nieuwe Ooster.
In deze nieuwsbrief met name aandacht voor de plaats van het uitvaartmuseum op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.. Tevens wordt er in deze nieuwsbrief aandacht gevraagd voor fondsenwerving. Wie overigens voortaan de gratis nieuwsbrief wil ontvangen kan zich daarvoor aanmelden op hun nieuwe site www.uitvaartmuseum.nl 

Netwerk van Uitvaartvernieuwers, januari 2001, nr. 24
In de nieuwsbrief: redactioneel, agenda, kort nieuws; Verslag Funerair café. Veel verenigingsnieuws, boekbesprekingen en o.a. een tweetal hoofdartikelen:
Wie bepaalt de richting van de uitvaartcultuur?
Jasper Enklaar:  tekst die werd uitgesproken door auteur tijdens vrijwilligersdag van de AVVL op 7 december. In het stuk veel aandacht voor een aantal ontwikkelingen die zich de laatste jaren hebben afgespeeld en van invloed zijn geweest op de uitvaartcultuur. Zoals o.a. aids, de multiculturele samenleving, de individualisering, de overledene zelf en het Internet. 
Met de neus halfstok
'Een clown is een kunstenaar in het omgaan met triestheid'

Hans Marijnissen: In het artikel dat eerder in Trouw was verschenen richt de auteur zich op het clownduo Saxo en Roef. Deze twee clowns treden soms op bij uitvaarten omdat ze vinden dat juist een clown de gemeenschappelijke droefenis kan benadrukken en laten zien dat het leven doorgaat. Citaat: 'Ik speel niet, maar ik ben er. Nee, er is wat er is, en daar doe ik wat mee. Ik hoef als clown niets van een ander".

Verschillende kranten, 19 februari 2001, Echtpaar eist smartengeld in organenzaak
GPD: Een Helmonds echtpaar eist f 10.000,- smartengeld van het Nijmeegse Radboud ziekenhuis. Zonder dat de ouders daar toestemming voor hadden gegeven, zijn het hartje en de longen uit het lichaam van hun overleden zoontje verwijderd. Ook gaat er een klacht naar het regionaal tuchtcollege tegen de behandelend arts.

Verschillende kranten, 22 februari 2001, Villawijk vreest overlast begrafenisauto's bij sterfhuis
ANP: Bewoners van een Bredase villawijk willen geen tehuis voor terminale patiënten in hun buurt. Ze vrezen voor overlast door bezoekers en zien het niet zitten dat er steeds begrafenisauto's door hun buurt rijden.

Verschillende kranten, 22 februari 2001, Familieleden boos over digitale graven
GPD: Een digitaal grafmonument op internet was de bedoeling, maar nog voor het eerste gedownload is liggen er al klachten bij de registratiekamer en de Reclame Code Commissie.. De ondernemer Geerlings uit Almere begon vorig jaar op Internet met De Rouwkrant. Dat bevat onder meer een register met overleden personen die Geerlings uit de overlijdensadvertenties haalt. De directe familieleden krijgen na anderhalve week een mailing thuis waarin de mogelijkheden van een digitaal graf staan. Kosten minimaal f 1000,- en maximaal f 1000,- Echter voordat het eerste digitale graf er was gooide een weduwe roet in het eten. Ze vond de vermelding van haar man een schending van de privacy en de mailing achtte ze een ongewenste reclame-uiting.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage