Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 6
5 februari t/m 11 februari 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen januari en februari 2007 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.1. januari en februari 2007.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Hergebruik zerken en stenen

Wat doe je met een grafsteen of zerk die na het ruimen van een graf werkloos achterblijft? "Hergebruiken", riep Ada Wille in 1998 overtuigd uit. Alhoewel het taboe op het hergebruik van grafstenen bij consumenten nagenoeg verdwenen lijkt te zijn, zijn er nog een paar hobbels te nemen voordat graf-monumenten grootschalig een tweede leven tegemoet gaan.
De virtuele dood in Second Life
Wel eens gehoord van Second Life? Het is een virtuele wereld op internet waar bewoners in een zelf ontworpen alter ego een tweede leven kunnen leven. Wereldwijd hebben al bijna 2,5 miljoen mensen de weg naar de nieuwste trend op internet gevonden, evenals steeds meer (grote) bedrijven. Hoog tijd voor Uitvaart.Com en Bogra om als eerste ondernemers de dood te introduceren.

Leeuwarder Courant. 6 februari 2007. Pastor helpt nabestaanden door weinig te willen
Pauline van Kempen: Wat kunnen pastores doen bij traumatische gebeurtenissen als een ernstig verkeersongeluk of een (poging) tot zelfmoord? Er zijn, maar vooral niet te veel willen, adviseert psycholoog Jos de Keijser van GGZ Friesland. Een voorbeeld uit de praktijk van Ulbe Tjallingii, geestelijk verzorger bij de zorggroep Pasana, voorheen Talma Sionsberg in Dokkum. In de nacht van hemelvaartsdag vorig jaar kwamen vier jongeren uit Ee om het leven bij een verkeersongeluk. Tjallingii werd 's ochtends vroeg thuis gebeld om naar het ziekenhuis te komen, waar de familie zich verzameld had. Onderweg kon hij alleen bedenken dat hij naar de namen van de jongens moest vragen. „Ik heb mijn ontzetting gedeeld en gevraagd wat belangrijk voor de familie was", vertelde hij pastores en vrijwilligers uit de regio gisteren op een themamorgen van de Commissie Geestelijke Verzorging Sionsberg. De familie wilde de jongens graag zien. Tjallingii nam contact op met het mortuarium en vroeg of dat mogelijk was.
„Soms kun je wat doen", zei GGZ-psycholoog Jos de Keijser. „Dan heb je geluk. Het zit in ons om iets te willen doen. Het moeilijkste is dat je er bent, maar niets kunt doen. Behalve bij elkaar zitten, koffie drinken en misschien een arm om iemands schouder slaan."....Mensen reageren verschillend op ernstige gebeurtenissen en ze verwerken die ook verschillend, aldus De Keijser. „Sommigen zoeken elkaar op, anderen willen het liefst alleen zijn. Geef ze de ruimte, ze weten zelf wel wat goed voor hen is." Maar zorg dat je er bent als dat nodig is, luidt zijn advies. „Verplichte opvang is niet goed, helemaal geen opvang is nog slechter."....

Gooi en Eemlander. 7 februari 2007. Recht-hebbenden gezocht in Naarden.
Het is bijna een lenteachtig tafereel, de honderden witte bordjes die op de Oude Begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden als sneeuwklokjes uit de grond lijken te zijn geschoten. De bordjes staan bij oude graven waarvan de gemeente Naarden de rechthebbenden zoekt. Naarden wil graag een aantal graven ruimen om plaats te maken voor nieuwe laatste rustplaatsen.

Leeuwarder Courant. 7 februari 2007. Rouwstoet op de bon.
Parkeerwachters in de gemeente Nijefurd kunnen best inschikkelijker zijn in het uit te voeren parkeerbeleid. Dat vindt FNP-raadslid Riemkje Hoogland. Bij een uitvaartdienst in de hervormde kerk in Workum schreven parkeerwachters deze week bonnen uit voor de rouwstoet. „Ta ferbjustering fan de minsken dy't der wienen. Dit helpt net mei oan in positive byldfoarming fan Nijefurd", aldus Hoogland. Het huidige parkeerbeleid is door de raad zelf vastgesteld, kaatste wethouder Jimmo Smit de bal terug. „Daar moet iedereen zich aan houden." Maar bij speciale gelegenheden, zoals begrafenissen, kunnen mensen probleemloos een ontheffing voor een paar uur krijgen. „Meastentiids regelt in boade dat. Ik wit net wêrom dat no net bard is", aldus Smit....

Telegraaf. 8 februari 2007. Griekenland opent eerste crematorium
In de Griekse hoofdstand Athene wordt over enkele maanden het eerste crematorium van het land geopend. Griekenland was tot nu toe het enige land waar overleden mensen niet konden worden gecremeerd, als gevolg van het verzet van de Grieks-orthodoxe kerk die de praktijk verbiedt.„Ieder mensen heeft het recht zelf te besluiten wat er met zijn lichaam gebeurt”, zo liet de burgemeester van Athene, Nikitas Kaklamanis donderdag weten.

Algemeen Dagblad. 8 februari 2007. Geroofde zerk ‘kwajongenswerk’
De politie denkt dat het weghalen van een grafsteen van een Zoetermeerse begraafplaats een ’onsmakelijke kwajongensstreek’ is. . De zerk werd in de nacht van maandag op dinsdag door een agent aangetroffen in de bosjes langs het Hoevenbos (Meerzicht), op een kleine kilometer afstand van de Algemene Begraafplaats. De politie kon niet zeggen of de steen daar ook was weggehaald. Naar aanleiding van berichten in de media over de vondst, werd de politie onder anderen gebeld door een man die de zoon van de overledene in het beroofde graf bleek te zijn. Hij kon de grafsteen ’s avonds komen ophalen op het politiebureau Wegstapelplein.

De Stentor. 10 februari 2007. Nieuw monument op noordpunt Schokland
Dik van Herwaarden: De symboliek van de historie van Schokland druipt er vanaf bij de markering die de vroegere begraafplaats van Emmeloord op de noordpunt van het eiland gaat markeren.
Volgende week gaan landschapskunstenares Annet Bult en vormgeefster in staal Marianne Meinema aan de slag "met het voelbaar maken van een stukje geschiedenis van Schokland". In opdracht van het Flevolandschap werken de twee kunstenaars aan een onderdeel van het project Redding Schokland, dat de terp Oud - Emmeloord tot leven moet brengen. Een ander markant onderdeel daarvan is het plaatsen van een replica van de vuurtoren die in het verleden bij de haven heeft gestaan, komend voorjaar. De markering van de oude begraafplaats van de Schokkers staat direct bij de Lichtwachterswoning. Het kunstwerk bestaat in totaal uit 46 meter hekwerk, al is 'hekwerk' geen passend woord, geeft Marianne Meinema aan. 'Markering' is een betere uitdrukking. De markering maakt zowel de vroegere bewoning als het inklinken en afkalven van het eiland zichtbaar. Mede door te werken met hoogteverschillen. Het liggende deel van het metalen hekwerk bestaat uit de namen van Schokker families die in het verleden op Emmeloord begraven zijn. De namen, in een matzwarte kleur, zijn aangedragen door de Schokkervereniging. De markering komt te staan in een schelpenpad. "Als de zon schijnt, zowel uit het oosten als het westen, reflecteren de namen in het zilver van het schelpenpad'', aldus Meinema. "Dan is het als het ware dat de mensen weer op de begraafplaats liggen."....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage