Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 33
13 augustus t/m 19 augustus 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Eindhovens Dagblad. 19 augustus 2007. Grote opknapbeurt voor de Calvarieberg
Marilou Nillesen: De oude begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Valkenswaard staat een grote opknapbeurt te wachten. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de Calvarieberg. In totaal staat 113.000 euro ter beschikking om deze bijzondere plek in ere te herstellen. Het middeleeuwse kerkerf in Valkenswaard is in meerdere opzichten een interessante plaats, vindt verantwoordelijk wethouder Wijnen. „Op zoiets moois mogen we best zuinig zijn”, stelt hij. Met het geld moet het hekwerk worden uitgebreid en verbeterd. Ook moeten de huidige verharde paden worden aangepast..... De gemeente werkt al enkele jaren aan het plan om de begraafplaats beter te integreren in het centrumpark. De begraafplaats moet een plek van ‘rust en bezinning’ zijn in het centrum van Valkenswaard. Hiervoor zijn de eerste stappen al ondernomen: er kwam een nieuwe ingang en de kerkhofmuur werd gedeeltelijk gereconstrueerd. Met het huidige renovatieplan moet die integratie verder worden vormgegeven. Het is de bedoeling om het na de vaststelling van de begroting 2008 uit te voeren.

De Stem. 19 augustus 2007. 'Het doel is er samen een mooie herinnering van te maken.'
Rudi Hofman: Anton Bos (50) uit Brummen noemt zich sinds dit jaar ritueel begeleider. Wie dit associeert met occulte zaken, opmerkelijke geloofsuitingen en wierookstokjes, die zit op het verkeerde spoor. Ritueel begeleider is een relatief nieuw beroep in de uitvaartwereld. Bos helpt nabestaanden met het verzorgen van een waardig afscheidsritueel. Die hulp varieert van het spreken tijdens een uitvaart tot het regisseren van een afscheidsbijeenkomst, en van het regelen van een herdenkingsbijeenkomst of tweede afscheid tot het helpen samenstellen van een herinneringsboekje. Wie behoefte heeft aan nazorg en hulp bij het verwerken van het verlies, die kan ook op Bos terugvallen. Bos: "Ik richt me juist op niet-gelovigen en mensen die hun binding met de kerk hebben verbroken, omdat zij niet bij een kerkgenootschap kunnen aankloppen. Wat ik doe, is een aanvulling op wat een uitvaartonderneming kan bieden. Ik geef persoonlijke aandacht aan nabestaanden. Zij kunnen bij mij hun verhaal doen."

Verschillende kranten. 18 augustus 2007. Metaaldieven halen plaatjes van graven af
(GPD) -De politie is op het spoor van één of meer metaaldieven die graven op de algemene begraaf-plaats in het Brabantse Zevenbergen hebben geschonden. Dë grafschenners haalden koperen letters en plaatjes van de grafstenen. Een voorbijganger vond het koper in een kist op straat. De politie stelde vast dat de kist aan een handelaar was aangeboden, die het zaakje niet vertrouwde. Vermoedelijk heeft de dader de kist vervolgens op straat achtergelaten.

Leeuwarder Courant. 17 augustus 2007. Crematie live te zien via internet
De deur niet uit en toch een crematie bijwonen? Het kan. Memoria Media uit Geldrop ontwikkelde de website Uitvaartbij-wonen.nl waarop mensen, met een alleen aan genodigden verstrekte inlogcode, de plechtigheid live kunnen volgen. Het bedrijf hangt in het crematorium op strategische plekken camera's. „Er lopen geen filmers rond, dat zouden bezoekers niet waarderen", aldus directeur Erwin Wullems...Een film laten maken van een plechtigheid was al langer mogelijk, maar volgens Wullems is zijn bedrijf de eerste die het live volgen mogelijk maakt. (redactie: de eerste live crematieuitzending in Nederland was in november 1998! in crematorium Daelwijck (Utrecht) en toen verzorgd door uitvaart.nl)

Verschillende kranten. 17 augustus 2007. Renkum verscherpt toezicht na grafroof
(GPD) - De Gelderse gemeente Renkum gaat extra toezicht houden op de algemene begraafplaats . Dat zei waarnemend burgemeester Eppie Klein gisteren na de de roof van sieraden uit een familiegrafgraf. Er is momenteel al wel toezicht, maar niet voortdurend. De diefstal werd gisteren op begraafplaats Harten in Renkum ontdekt door door de weduween dochter van een in juni op 52-jarige leeftijd overleden man, die handelde in goud. Bij het familiegraf zagen ze dat de sluitsteen van de grafkelder steen was weggeschoven en de kist geopend.

Trouw 15 augustsu 2007. Begraafplaats Duinrust langer open
Begraafplaats Duinrust wordt voorzien van een automatische toegangspoort. Op deze manier wil de gemeente de toegangstijden verruimen en toch afgesloten houden. Vanaf 23 augustus wordt gestart met een proef met een elektronisch slot. Nu nog is de Beverwijkse begraafplaats open van 10 tot 16 uur en in het weekeinde van 11 tot 16 uur. Daarna gaat het hek op slot. Volgens de gemeente hebben veel bezoekers van de begraafplaats de behoefte om buiten deze tijden een graf te bezoeken. Daar komt de gemeente nu aan tegemoet door de begraafplaats met een elektronisch slot af te sluiten, dat is nu technisch ook mogelijk. De openingstijden worden verlengd tot 20 uur. Daarna gaat het hek automatisch op slot. Overigens krijgt alleen de hoofdingang een nieuw slot. De oude ingang aan de Bankenlaan wordt nog wel om 16 uur afgesloten. De gemeente wil overstappen op de verruimde openingstijden omdat in het verleden de nooduitgang naast de aula gebruikt werd buiten de gestelde openingstijden. Het kwam regelmatig voor dat het slot van de nooduitgang geforceerd was

Trouw. 14 augustus 2007. Wicca’s entree in de aula
Erna Heijligers: Voor velen voldoet de kerk niet meer, Heksen, druïden en sjamanen. Je komt ze niet elke dag tegen, toch zijn ze er wel degelijk. We hebben het dan niet over de bekende karikaturen van vrouwen met haakneuzen die op bezems de buurt onveilig maken, grote ketels toverdrank brouwende grijsaards of bezeten dansende bosjesmannen, maar over normale mensen. Mannen en vrouwen die affiniteit voelen met de oude paganistische, ofwel natuurreligieuze, ideeën en rituelen uit vroegere tijden. Mensen die in de maatschappij vaak een heel gewone functie vervullen, maar daarnaast bewust een verbinding met de natuur en de ’andere’ wereld zoeken. De oude rituelen die ze daarbij gebruiken, kunnen tevens van betekenis zijn bij het vormgeven van belangrijke momenten in iemands leven. Bij een uitvaartdienst bijvoorbeeld, of een dodenwake......

Trouw. 14 augustus 2007. Pentagram mag op grafmonumenten in VS.
Van de paganistische stromingen komt de wicca nog het vaakst in de publiciteit. Zo besliste de U.S. Department of Veterans Affairs eind april, na lang soebatten, dat naast het christelijke kruis en tal van andere religieuze tekens, ook het wicca-symbool, het pentagram, op grafmonumenten mag worden aangebracht. Dit tot grote vreugde van de circa 1800 wicca-soldaten die het Amerikaanse leger telt. De vijfpuntige ster is daarmee toegevoegd aan de officiële lijst van symbolen die op militaire graftekens mogen worden afgebeeld.

BN De Stem. 14 augustus 2007. Plannen voor crematorium Veerseweg
De gemeente is met uitvaartorganisaties in gesprek over de mogelijkheden om een crematorium te bouwen in Oosterhout. De gemeente beziet die plannen in het licht van een al langer geplande uitbreiding van de begraafplaats aan de Veerseweg.
"Uitbreiding van de begraafplaats is onze eerste prioriteit", zegt een gemeentewoordvoerder. "Maar er bestaan inderdaad ook plannen voor een crematorium. We willen het uitvaartcentrum bij de begraafplaats moderniseren. Andere partijen hebben plannen ingediend om daar een crematorium bij te betrekken.". Volgens Antoine Bruijns van Bruijns Uitvaartverzorging bevinden de plannen zich nog in een vroeg stadium. "We hebben een stuk grond bij de Veerseweg aangekocht. We zijn samen met de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout en Dela bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar een crematorium op die locatie. Ik kan nog niet zeggen wanneer we daar meer over weten." Dela-woordvoerder Martin Kersbergen benadrukt dat er nog niets zeker is. "We zitten aan het prille begin van het proces. In de regio kan een crematorium toegevoegde waarde hebben, dus onderzoeken we de opties. Maar de ervaring leert dat áls er al iets gebeurt, het nog zeker vijf of zes jaar kan duren voor plannen concreet vorm krijgen.

Graf van Karel Appel op Pere La Chaise Volkskrant. 14 augustus 2007. Extravagante Appel ligt in een sober graf
Aimée Kiene: Hij ligt op Père Lachaise in Parijs tussen andere beroemde doden. Graftoeristen op zoek naar Karel Appel,
Op kerkhof Père Lachaise in Parijs zijn de doden topattracties; Met de neus in de plattegrond struinen de bezoekers langs de duizenden grafstenen, familiegraven en tombes, op zoek naar beroemde overledenen. Eerst naar Jim Morrison, dan gluren naar de foto van Edith Piaf, daarna nog een kiekje nemen van de protserige grafsteen Van Oscar Wilde, bedolven onder de lippenstiftkussen.
De populairste dode blijft Doorszanger Jim Morrison. Bij zijn graf staan dranghekken. Gothic-meisjes met zwarte hoedjes en zwarte make-up staren wat verloren naar de bloemen op zijn kale steen..... Tussen een paar vervallen zerken ligt de steen yan Karel Appel. Hier is de schilder vorig jaar in stilte begraven. Zijn graf is wit, hier en daar groen uitgeslagen.'In een sobere steen staat met strakke letters......Over de grafsteen is ook zij niet erg te spreken. 'Het was zo'n kleurrijke man. Daar zie je helemaal niks van terug.' Even later bedenkt ze zich: 'Ik herinner me een ansichtkaart van Appel met alleen maar zwarte strepen erop. 'Kerstgroeten uit Parijs', stond eronder. Misschien had hij in Parijs zijn sombere periode.'

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage