Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 16
16 april t/m 22 april 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen mei 2007 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.4. mei 2007.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Specialisatie
Specialisatie lijkt een onomkeerbare trend. Ook in het uitvaartwezen. Steeds meer bedrijven specialiseren zich in rouwvervoer, ritueelbegeleiding of overledenenverzorging. Daarnaast vindt er een specialisatie plaats in doelgroepen. Uitvaarten voor kinderen, homo's en andere culturen, high soc/ety-uitvaarten of juist budget.
Topvrouwen
De laatste vijftien jaar zijn er steeds meer vrouwen aan het werk gegaan in de uitvaartbranche. Hoe komt dat? En waar ligt het aan dat het aandeel vrouwen in topposities in de uitvaartwereld achterblijft?

Ikea doodskist van Everybody Company Leewarder Courant. 21 april 2007. Speciaal voor rampen: de 'Ikea'-doodskist.
(GPD) De Nederlandse Everybody Company wil de wereld veroveren met een bouwpakket voor een doodskist die zonder gereedschap in elkaar kan worden gezet. Industrieel ontwerper Gijs Zijlstra draagt bij presentaties altijd een mini-lijkkistje onder zijn arm. „Zo kan ik laten zien hoe onze zelf-bouwkist eruit ziet. Niet iedereen reageert begrijpend als je daarover begint", zegt de Doesburger.
Zijlstra (42) is het brein achter Everybody Company. Het bedrijf maakt sinds 2004 eenvoudige doe-het-zelf lijkkisten, door de Britse krant 'The Independent' bestempeld als een van de vijftig meest spraakmakende innovaties voor de 21e eeuw. Vorig jaar verkocht hij er 1200, nog deze maand moet een handtekening worden gezet voor de levering van 10.000 stuks aan de regering van Ecuador......

Brabants dagblad. 20 april 2007. Alsnog eigen plek voor overleden kindjes in Erp
Lieke Mulder: Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de katholieke kerk. Zo noemt Arie van de Crommert van de dorpsraad Erp het. "Kinderen die niet gedoopt waren, mochten niet in gewijde grond begraven worden. Ze behoorden nog niet officieel tot de christelijke gemeenschap. Vandaar dat ongedoopte kindjes, overleden voor, tijdens, of kort na de geboorte, een anonieme plek kregen. In niet-gewijde grond. De ouders wisten vaak niet eens waar hun kindje lag." Een zwarte bladzijde. Ouders die net hun kindje verloren hadden, kregen te horen dat het op de begraafplaats geen eigen plekje kreeg. Inmiddels is de kerk tot inkeer gekomen, en worden op steeds meer begraafplaatsen monumentjes opgericht voor deze kinderen. Een plek waar ouders aan hun zoontje of dochtertje kunnen denken en hun verdriet en liefde voor hun kindje letterlijk een plekje kunnen geven. .....

Brabant Dagblad. 18 april 2007. Uitvaartbedrijf zit klem tussen kerk en de klant
Lisette van der Swaluw. Uitvaartondernemers lopen steeds meer te hoop tegen de strakkere regels van de katholieke kerk. Nabestaanden die de voorkeur hadden voor een begrafenis via de kerk, kiezen vaker voor een locatie elders omdat ze zich niet kunnen verenigen met de kerkelijke regels. Dat blijkt uit een rondgang langs uitvaartondernemers in de regio. Uitvaartbegeleider Monique van Houtum in Tilburg moet soms flink 'masseren' om een parochie zover te krijgen dat de wensen van de nabestaanden gehonoreerd worden. "Dat kost veel tijd en energie. Vooral jongere pastoors gaan op hun strepen staan."
Van Houtum geeft als voorbeeld de laatste wens van een overleden vrouw: zij wilde een mis met Nederlandse liturgie. De rouwkaarten waren de deur al uit toen bleek dat de kerk dat weigerde. Van Houtum: "Alleen Latijnse liturgie mocht. De familie heeft alles door laten gaan. Dat kon niet anders. Maar confronterend was het wel."
Ook Bob Vermeulen van Monuta in Boxtel kwam voor een 'pijnlijke situatie' te staan. "Een nog jonge moeder was overleden. Ze had zes muziekstukken klaar gelegd voor haar begrafenis. Daar kwamen haar nog jonge kinderen mee aan. Dan moet je gaan uitleggen dat dat niet kan."

Telegraaf. 18 april 2007. Eeuwenoude graven moeten veld ruimen
Marjolein van der Gaag: Begraafplaatsen willen zo snel mogelijk af van de vele tienduizenden eeuwenoude graven, die vaak volledig verwaarloosd zijn. De graven, waarvoor de rechten vaak al decennia of eeuwen geleden zijn betaald, nemen ruimte in beslag die voor nieuwe graven kan worden gebruikt. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, die benadrukt dat het niet gaat om monumentale kerkhoven, had haar hoop gevestigd op de Wijziging van de Wet op de lijkbezorging, die 2008 in werking treedt. Hoewel er in het wetsvoorstel een mogelijkheid is om een eeuwigdurend uitgegeven graf op grond van verwaarlozing te ruimen, geldt hiervoor een termijn van minimaal 20 jaar. "Dit houdt in dat een beheerder op z'n vroegst 20 jaar nadat hij de verwaarlozing heeft geconstateerd maatregelen kan nemen", vertelt voorzitter Tom Sprenger.

Noord Hollands Dagblad. 16 april 2007. Hoorn 'verscheurt' parkeerbonnen
Connie Verdegaal: Achttien mensen die op 17 maart een parkeerbon hadden gekregen in het havengebied van Hoorn hoeven de boete niet te betalen. De foutparkeerders bezochten die maandag een uitvaart in de Oosterkerk. Op het moment van de drukbezochte uitvaart stond het parkeerterrein bij de brandweerkazerne vol met wagens van kermisexploitanten. Om toch op tijd in de Oosterkerk te zijn, parkeerden tientallen bezoekers op groenstroken of op plaatsen voor vergunninghouders. Na afloop van de toch al zo verdrietige bijeenkomst was de domper groot. ...............,,Ze hebben het helemaal uitgezocht. Er zijn die middag 20 bekeuringen uitgedeeld. Twee daarvan zetten ze door, die overtredingen waren volgens Stadstoezicht te erg. De overige 18 hoeven niet te betalen.''

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage