Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 42
17 oktober 2005 t/m 23 oktober 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn Automatiseringsgids, 21 oktober 2005. Informatie over graven komt op internet
Gegevens over gemeentelijke begraafplaatsen zullen op termijn allemaal te vinden moeten zijn op internet. Er is een speciale website in het leven geroepen, onder de naam www.begraafplaatsenonline.nl, die door de gemeenten in ons land van data wordt voorzien. De site is opgezet om snel informatie te kunnen geven over plannen om graven te ruimen en als uitvloeisel daarvan een mechanisme te hebben om eenvoudig grafrechten te kunnen innen. De gemeenten Apeldoorn en Hellendoorn bijten wat dit betreft de spits af De website wordt gerealiseerd met hulp van een pakket dat is ontwikkeld door Centric IT Solutions. Deze firma brengt al langer een softwarepakket voor begraafplaatsen en crematoria op de markt. Dat pakket. BPA4all, is aangepast en uitgebreid. Alle grafgegevens kunnen een plaatsje krijgen in een centrale database waarvan de inhoud via internet raadpleegbaar is. Deze site is een commerciële variant van enkele particuliere initiatieven uit de afgelopen jaren.


Volkskrant, 22 oktober 2005. Geheimen in de mummie
Eric Hendriks: De oude Egyptenaren geloofden dat een gestor ven mens zijn lichaam nodig had om zich te handhaven in het dodenrijk. Vandaar dat ze veel waarde hechtten aan mummificatie van hun doden een proces zo kostbaar dat hoofd zakelijk de rijkeren het zich veroorloofden. De kostbaarheid heeft veel te maken met de complexiteit van de mummificatie. Bij de duurste methode werd het lichaam ontdaan van de meeste organen (inclusief de hersenen) en volgestopt niet aangename stoffen, zoals mirre. Om het te laten uitdrogen werd het lijk vervol gens in zout gelegd. Daarna begon het eindeloze aanbrengen van de vele windsels. Hoe dat allemaal in zijn werk ging, is te zien op de tentoonstel ling Anchhor de mummie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Anchhor was een priester die rond 625 voor Christus overleed. Zijn mummie lag in een driedelige sarcofaag. Het is een van de vele mummies die het museum heeft laten doorlichten niet et-scans van het AMC in Amsterdam. Door het scannen kon iets worden achterhaald over de gezondheid van Anchhor en werden de magische voorwerpen zichtbaar die tussen zijn windsels zaten. Bezoekers van de expositie kunnen die scans interactief bekijken. Verder kunnen ze tal van voorwerpen zien die met de dood in Egypte te maken hadden, bijvoorbeeld met de langdurige begrafenisplechtigheden na de mummificatie die de overledene nog beter moesten voorbereiden op zijn gewaagde reis door het dodenrijk.
   

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage