Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 41
10 oktober 2005 t/m 16 oktober 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart oktober 2005 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, oktober 2005. Thema: Kinderen
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Speciaal tarief Duitsers; crematoria Heerlen en Venlo naar Yarden; NVVOV ter ziele; naakt op begraafplaats; Winkler Prins herbegraven; aanbieder budgetuitvaarten; herdenkings-bos voor kinderen; Column Recht: 'Het verschil tussen opgraven en ruimen' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Beroemde doden in oktober' door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten: condoléancekaarten via internet; zelfontwerpen van glazen gedenktekens; afdruk kindervoetje als herinneringssieraad en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Dood en begraven
Guus Sluiter: Een weduwe uit 1930, rouwende Urkers en dode vissers. Het Zuiderzeemuseum maakte van september 2005 'de maand van dood en begraven'.
Geen privé-crematoria in België
Freddy Michiels: In België is het vestigen en beheren van een crematorium voorbehouden aan gemeenten. En dat blijft zo.

Ledenblad Uitvaartvernieuwers oktober 2005 Ledenblad netwerk Uitvaartvernieuwers, oktober 2005.
In het blad o.a. aandacht voor: Waar willen wij sterven, Huisarts en doodsoorzaak, Nieuwe diensten en producten, Kinderen en de dood 1 en 2, Ledennieuws, 10 Vragen plus één aan Monique Rang, Agenda, Boekbesprekingen oktober 2005, Vakantie-kiekje Carrara (It), Nominatie Funeral Award

Mummie Anchor in Leiden Verschillende kranten, 13 oktober 2005. Mummie Anchhor komt tot leven in Leiden
(ANP) - „Er wordt wel gezegd: dat onderzoeken en tonen van mummies, dat is toch gesol met lijken? Is dat wel ethisch? Maar de oude Egyptenaar wilde per se voortleven en dat is wat nu door deze tentoon-stelling met de priester Anchhor gebeurt."
Egyptoloog Maarten Raven van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden was vèrgaand betrokken bij de ct-scans die het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam van alle 31 mensenmummies van dit museum heeft gemaakt. Het heeft een schat aan informatie opgeleverd, niet in de laatste plaats over Anchhor, die vanaf morgen tot 3 september volgend jaar onderwerp is van een deelexpositie.


Verschillende kranten, 12 oktober 2005. Turkse beweging roept op tot orgaandonatie
(ANP) De Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Chörüs gaat moslims tijdens de vrijdagmiddagpreek in moskee-en oproepen zich aan te melden als orgaandonor. De organisatie wil ook speciale bijeenkomsten houden waar bezoekers ter plaatse een donorcodicil kunnen invullen. De beweging zal met eigen geld een video maken met algemene informatie over orgaandonatie, een visie daarop vanuit islamitisch perspectief en getuigenissen van moslims die op een orgaantransplantatie wachten of deze hebben ondergaan.

Urnen vitrinekast Leeuwarder Courant, 6 oktober 2005. Urnen steeds vaker kunststukjes
Keramisten, pottenbakkers en kunstenaars krijgen steeds vaker opdrachten voor het maken van urnen, familieleden nemen in de regel niet meer genoegen met een simpele bronzen pot om de as van een geliefde in te bewaren. Ook de urn moet een bijzonder object zijn ter nagedachtenis aan een geliefde. In de Friese crematoria in Goutum en Heerenveen is de komende maanden een tentoonstelling te zien met voorbeelden van urnen gemaakt door noordelijke keramisten.
De tentoonstelling Keramiek, Kunst en Crematie is georganiseerd door Yarden Uitvaartvereniging, de exploitant van crematorium Goutum en crematorium Schoterhof in Heerenveen. Tot en met 31 maart volgend jaar is de expositie te zien in de publieksruimte van beide crematoria, op werkdagen van 9 tot 16 uur.

Filial Daughters  Band rouw in Taiwan Volkskrant, 15 oktober 2005. Betaald rouwen
(AP) De 'Filial Daughters Band' in Taipei, Taiwan, voert een acrobatische dans uit tijdens een begrafenis om de overledene te troosten. Professionele dansers worden in Taiwan betaald om publieke rouw tentoon te spreiden tijdens begrafenissen. De veelal prijzige optredens zijn een statussymbool voor de nabestaanden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage