Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 33
15 augustus 2005 t/m 21 augustus 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart juli/augustus 2005 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juli/augustus 2005. Thema: Milieu
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Ronald Jan Heijn maakt film.Maand van dood en begraven. Chinese begraafplaats op Westgaarde. Boek over schaduwweduwen.Monument voor Theo Thijssen. Column Recht: Nog méér onorthodoxe oplossingen Mr. Frank Mutter. Column cursief: Beroemde dode in juli door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten Beschilderde kisten. Begeleiding en advies na de uitvaart. Milieuvriendelijke grafkisten en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Restwarmte Crematoria.
Dick Duynhoven: Onderzoeken en pogingen in de jaren tachtig en negentig leidden niet tot het gewenste resultaat. Maar dankzij de verplichte luchtfilters is het nu wel mogelijk om in crematoria energie te besparen door het gebruik van restwarmte.
Weerstand tegen plannen natuurbegraafplaats
Erna Heijligers: Plannen voor een natuurbegraafplaats roepen soms enorme weerstand op bij buurtbewoners.

Verschillende kranten, 16 augustus 2005. Vrouw ontdekt dat voor zichzelf gekocht graf bezet is
(GPD) - Een graf dat een inwoonster van Leek in 2000 voor zichzelf heeft gekocht in het Groningse Garrelsweer, blijkt tot haar stomme verbazing ineens bezet De 54-jarige vrouw wilde naast haar overleden vader begraven worden. Afgelopen vrijdag kwam ze tot de ontdekking dat in het aangekochte graf al iemand ligt.
De zaak is extra pijnlijk voor de vrouw vanwege de manier waarop haar vader is overleden in 2000 en de perikelen die daar op volgden. Haar vader overleed op tachtigjarige leeftijd. Hij werd pas zes dagen na zijn overlijden in een verzorgingstehuis in Groningen gevonden. Na zijn dood werden tal van fouten gemaakt en volgde een juridische procedure. De gemeente Loppersum neemt de verantwoordelijkheid voor de blunder en gaat naar een oplossing zoeken.

Bermmonument Volkskrant, 18 augustus 2005, Bermmonumenten aan banden
In de bermen van openbare wegen in Nederland staan talloze grote en kleine monumenten voor verkeersslachtoffers. Zij markeren de plek waar vaak op brute wijze het leven van een weggebruiker is beëindigd. In het begin maakte niemand bezwaren tegen zo'n bermmonument, maar er zijn steeds meer mensen die bezwaren indienen bij gemeenten. Dat heeft vaak een emotionele en pijnlijke strijd
tot gevolg. Gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden komen met strikte regels voor berm-monumenten. Die worden niet alleen gedicteerd door het aspect van verkeersveiligheid, maar zijn ook een reactie op de toename van protesten. Want er verschijnen niet alleen meer en meer monumenten in Nederland, ze vallen ook steeds meer op door hun in het oog springende uitvoering. Modeverschijnsel of blijvend fenomeen? In veel andere landen zijn bermmonumenten 'doodnormaal'.

Lijkkoets Tryater Leeuwarder Courant, 19 augustus 2005. Lijkkoets op film voor nieuwe voorstelling Tryater
Gisteravond zijn bij Paesens-Moddergat filmopnamen gemaakt voor de voorstelling 'Oer him', die eind november drie keer wordt opgevoerd in het Tryaterge-bouw in Leeuwarden. Het stuk van Gerrit Breteler gaat over de teloorgang van de agrarische cultuur. In de lijkkoets, eigendom van Oeds van den Bos uit Franeker, met Friese paarden ervoor, lag Marijke Geertsma. Die speelt ook in het stuk, samen met Anke Bijlsma. 'Oer him' wordt geregisseerd door Jan Arendz, de wederhelft van Geertsma.



Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage