Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 29
17 juli 2005 t/m 24 juli 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Trobit software voor de uitvaartbranche Nieuwsbrief Trobit, jaargang 4 nr.1, juni 2005. Software voor de uitvaartbranche.
In de nieuwsbrief o.a.: UitvaartSuite biedt uitkomst, Algemeen Belang kiest voor Uitvaartsuite, Geslaagde bijeenkomst gebruikersgroep, Succesvolle conversie Bergen op Zoom, Grote belangstelling tijdens uitvaart 2004.

Verschillende kranten, 18 juli 2005.
' Pedaalemmercultuur rond hunebedden'
GPD: De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) in Amersfoort vindt dat de omgeving van hunebedden te veel wordt ingericht als speelplaats. „Het hunebed ziet er meer uit als kinderspeelplaats dan als een megalithisch monument", zegt Arne Haytsma, beleidsmedewerker van de dienst
Bij veel hunebedden in Drenthe staan zitbankjes, informatiepanelen en afvalbakken. „Ik spreek wel eens over de pedaalemmercultuur", reageert Haytsma gekscherend. Een verbastering van de trechter-bekercultuur die verwant is met de hunebedden....... De onderzoeker verwijst graag naar de Britten die veel meer 'gevoel' hebben voor de sfeer rond deze monumenten. Hij doelt niet alleen op Stonehen-ge, maar ook op al die stenen monumenten die veel meer deel uitmaken van het landschap eromheen. „Ik zou graag de romantiek rond de hunebedden haar plek teruggeven", illustreert Haytsma. „Het mysterie rond de hunebedden, niet meer dan het skelet van de grafheuvels, moet terugkeren."

Schilder in uitvaartcentrum Goutum Leeuwarder Courant, 20 juli 2005. Kunst maakt 'liefdevolle arm' van uitvaartcentrum Goutum
„Het moet hier zijn alsof er een liefdevolle arm om je heen geslagen wordt," zegt beeldend kunstenaar Alex Kooistra. Dat 'hier' is het nieuwe uitvaartcentrum dat op dit moment wordt gebouwd naast het crematorium in Goutum. Kooistra verzorgt de artistieke aankleding van het gebouw. Ook in het crematorium zelf past hij de inrichting aan. Het is de tweede keer dat Kooistra werkt in een uitvaartcentrum. Eerder al deed hij de herinrichting van een klein centrum in Harlingen. Dat viel zo in de smaak bij uitvaartorganisatie Yarden dat er een vervolgopdracht voor Goutum uit rolde. Het nieuwe centrum vervangt dat aan de Rengerslaan dat later dit jaar dicht gaat.
Crematoria wekken bij mensen onaangename associaties op. weet Kooistra. ,,Ik heb mensen
om me heen daar naar gevraagd en ze vonden ze triest en saai. Als je zelf triest en verdrietig bent omdat je iemand verloren hebt dan moet het afscheid juist plaats hebben in een gebouw dat je iets aanreikt. In een uitvaartcentrum begint het verwerkingsproces. Dat moet daarom een aangename en aaibare plek zijn."....................Een bijzonder element in de ontvangsthal vormen grote kersenhouten vlinders. Ze komen een beetje van de muur af te hangen en er zijn lampen achter aangebracht. „Zo krijg je een mooie indirecte verlichting," verwacht Kooistra. Hij koos voor de vlindervorm omdat het diertje het symbool is voor de transformatie.

Rachel Hazes Verschillende kranten, 23 juli 2005, Zij van Hazes
GPD: Bernice Breure: Rachel Hazes (35) heeft zich nauwelijks tijd gegund om te rouwen. Het is immers haar 'plicht' om af te maken wat 'Dré' voor zijn dood in gang heeft gezet. Dus komen er rond zijn eerste sterfdag een standbeeld, een boek, een documentaire, een tv-portret en een herdenkingsconcert. En overal zijn camera's...............
Te zien is ook hoe de kinderen getatoeëerd worden met as van hun overleden vader. Op hun polsen wordt een teken van saamhorigheid gegrift dat hun ouders al eerder op hun huid lieten zetten. Het kan er bij Rachel niet in dat ze over dit 'toch hartstikke mooie gebaar' nog kritiek kan verwachten. „Nou, die mensen sporen dan toch echt niet. Het was een heel bijzonder moment. André zit nu niet alleen in ons hart en in onze gedachten, maar ook in ons lijf."
Na afloop van het herdenkingsconcert gaat het gezin naar Hoek van Holland. Daar wordt de as van de zanger in een vuurpijl over de Noordzee afgeschoten, zoals Hazes in zijn testament had bedongen. Dat ze ook deze gebeurtenis met de kijker gaat delen, deert Rachel niet. „Het is de artiest André die de lucht in gaat. Ik zeg het ook heel mooi tegen de kinderen: 'het is de ster die naar de sterren gaat. Maar papa blijft natuurlijk gewoon bij ons beneden'................

Volkskrant 24 juli 2005/Nature 23 juli, Joodse catacomben ouder dan christelijke
Het begraven van doden in catacomben in Rome is geen christelijke vinding, maar een joodse van minstens een eeuw eerder. Utrechtse theologen, fysici en biologen deden koolstofdateringen van stukjes houtskool in kalk waarmee joodse graven bij de Villa Torlonia zijn dichtgemaakt. Uit de metingen blijkt dat die vooral uit de tweede eeuw na christus stammen. De christelijke catacomben dateren volgens de huidige inzichten van de vroege derde tot de vroege vijfde eeuw.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage