Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 26
27 juni 2005 t/m 3 juli 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaart juni 2005 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juni 2005. Thema: Marktbewerking In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Funerair Jaarboek. Prijs voor islamitische begraafplaats. Jaarcijfers Yarden. NUVU-leden: ‘strakkere regels’. Column Recht: Onorthodox noodverband door Mr. Frank Mutter. Column cursief: Heiden door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Toeristen in de pauselijke grafkelder, Doorlopen!
Bas Jongenelen: Bezoekers namen meestal niet de moeite om in de grafkelder van het Vaticaan af te dalen. Dat is veranderd sinds de bijzetting van Johannes Paulus II.
Rituelen op het water. Waterige uitvaartrituelen
Annette Rebel: Studenten van de Academie van Bouwkunst zien in de Amsterdamse waterwegen ongekende mogelijkheden voor nieuwe uitvaartrituelen.

Algemene begraafplaats Terschelling Leeuwarder Courant, 30 juni 2005. Fietsend door de geschiedenis van Terschelling
Renske Gorter: Al duizend jaar wonen er mensen op Terschelling. Die hebben hun sporen achtergelaten. Sommige zijn nog duidelijk zichtbaar en hebben een functie in de eilander samenleving. Andere resten vervaagden en raakten in de vergetelheid. De geschiedenis van Terschelling wordt nu onder de aandacht gebracht met de fietsroute 'Sporen in het zand'.....De oudste sporen zijn teruggevonden op het Stryper kerkhof bij Midsland. Opgravingen toonden aan dat hier al omstreeks 900 na Christus mensen werden begraven. Ook kwamen de restanten van een houten kerkje aan het licht. Hen van de meest karakteristieke gebouwen op het eiland is de Sint .lans Kerk in Hoorn. Het Romaanse kerkje dateert uit hel midden van de dertiende eeuw en is daarmee een van de oudste monumenten op Terschelling......

Leeuwarder Courant 30 juni 2005 : Zorgnetwerk voor ongeneeslijk zieken
Hulpverleners in Zuidwest Friesland hebben een netwerk voor palliatieve zorg opgericht. Intensieve samenwerking moet uiteindelijk leiden tot betere zorg voor ongeneeslijk zieken. In het netwerk werken onder meer huisartsen, ziekenhuis, ouderen - en thuiszorg, het Hospice Zuidwest Friesland en het patiënten-platform met elkaar samen. De zorg voor zieke mensen die niet meer kunnen genezen, richt zich vooral op het verlichten van klachten, het helpen bij praktische zaken en het geven van psychosociale steun. Zodat de zieke ruimte krijgt het laatste stuk van zijn of haar leven zo goed mogelijk door te brengen.

Verschillende kranten, 2 julli 2005. Protocol einde leven zieke baby nu landelijk
ANP- Het 'Gronings protocol' over de actieve levensbeëindiging van ernstig zieke pasgeborenen is sinds deze week landelijk. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft het overgenomen, zegt woordvoerder Eduard Verhagen.
In het protocol staat omschreven aan welke voorwaarden en zorgvuldigheidseisen de behandelend arts moet voldoen. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de ouders. Beide ouders moeten begrijpen welke diagnose de arts en het team hebben vastgesteld, beiden moeten toestemming geven en dat besluit moet consistent zijn. Juridisch gezien kunnen zij geen euthanasieverzoek voor het kind indienen. Maar in de praktijk komt het er volgens Verhagen wel op neer dat de ouders de wens uitspreken............

Volkskrant, 2 juli 2005.
Stiefbroer eist zijn deel
Hanno Bakkeren: In stiefrelaties is gedonder om een erfenis eerder regel dan uitzondering, weet notaris en hoogleraar erfrecht Martin Jan van Mourik. De kinderen zijn boos omdat pa er met een nieuwe tien jaar jongere vrouw vandoor is gegaan, mijden het nieuwe gezin inclusief tweede leg als de pest, en als vader dan plotseling doodgaat. beseffen ze met een schok dat ze nooit meer een kans zullen krijgen om al die frustratie uit te spreken.
Maar het oude zeer zit diep, en bij gebrek aan zondebok bijten ze zich vast in de verdeling van zijn erfenis. Van Mourik: 'Niet zelden komen ze hier met het schuim op de lippen de praktijk binnenstormen, vastbesloten om geen centimeter toe te geven.' Aan Van Mourik en zijn collega-notarissen de schone taak om als bliksemafleider te fungeren en de partijen op één lijn te krijgen. Meestal lukt dat. steeds vaker ook niet.
Uit een recent onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie blijkt dat veel notariskantoren hebben te kampen met ruziënde erfgenamen. Meest genoemde redenen zijn losser wordende familiebanden, mondigere burgers, een groeiend aantal stiefrelaties. grotere nalatenschappen en het ontbreken van een testament. Broers en zussen zijn nog altijd de grootste ruziemakers, op de voet gevolgd door achtereenvolgens stiefouders, halfbroers en -zussen, langstlevenden en neven en nichten............
Toelichting:Testament. Een op de drie Nederlandse huishoudens heeft een testament laten opmaken, blijkt uit gegevens van het Nibud. Bij ruim de helft van de 60-plussers ligt een testament in de la met belangrijke documenten. Zo'n 40 procent - met name jongeren - van de Nederlanders is van plan ooit een testament te laten maken. Jaarlijks worden ruim 250 duizend testamenten geregistreerd.
De kosten van het laten opstellen van een testament zijn afhankelijk van de ingewikkeldheid en beginnen bij 200 tot 300 euro. Stellen die twee gelijkluidende testamenten willen laten maken, zijn ten minste 350 euro kwijt. Het tarief kan oplopen tot dik 600 euro. De starttarieven van notarissen in diverse regio's zijn te vinden op www.degoedkoopstenotaris.nl.

Volkskrant, 2 juli 2005. Een tweede leven als diamant
Zit opa's as wel in die glinsterende blauwe of helgele diamant? Het kan, daar zijn producenten LifeGem en Algordanza zeker van: kunstdiamanten zijn te maken uit crematie-as. De Landelijke Vereniging van Crematoria (LvC) is niet overtuigd, eerst meer onderzoek.
Het Amerikaanse bedrijf LifeGem, met zijn Europese vestiging in Zundert, maakt in speciale ovens diamanten uit asresten van een mens of een huisdier-, poezen desnoods een paard. De kunstdiamant is te gebruiken in een ring of een hanger. 'Een échte, gecertificeerde diamant die op een unieke en waardevolle wijze de herinnering koestert aan een uniek en waardevol leven', prijst LifeGem zijn product aan.
Concurrent Algordanza, van Zwitserse origine en met zijn Benelux-vestiging in Apeldoorn, heeft het over een 'blijvende herinnering na de dood.'
In Nederland overleden vorig jaar 140 duizend mensen-, 52 procent liet zich cremeren. Na afloop van de crematie wordt verbrandings-as verzameld. Na een verplichte bewaartijd van een maand kunnen asresten mee naar huis, in een urn of worden uitgestrooid.
En nu zijn er uit crematie-as ook namaak-diamanten te maken van maximaal twee karaat, met geslepen facetten meestal in de vorm van een briljant. Vanwege de vele bewerkingsstappen is dit proces tijdrovend-, het duurt twee tot vier maanden voordat as terug komt als diamant.
Een tweetiende-karaatsdiamant kost 3000 euro, een 1-karaatsdiamant (gelijk aan tweetiende gram) 13 duizend euro (incl. btw). 'Qua kosten vergelijkbaar met de aanschaf van een grafmonument', zegt Algordanza.

Thomas á Kempis grafmonument Leeuwarder Courant, 2 juli 2005. Zwolle weet niet goed wat het aan moet met de beroemdste oud-inwoner; de in 1471 overleden kanunnik Thomas van Kempen
Bert Wagendorp : ...............Pierre Pinkse, directeur van het Thomas a Kempis College in Zwolle (verder is er in Zwolle alleen een Thomas a Kempisstraat) is voorzitter van de Stichting Grafmonument Thomas a Kempis. Die wil een nieuw grafmonument laten ontwerpen dat geplaatst zou moeten worden in de Toren, in de wijde omtrek bekend als 'de Peperbus', van de Onze Lieve Vrouwebasiliek aan de Ossenmarkt. Pinkse denkt dat het tijd wordt dat Zwolle Thomas a Kempis de eer toekent die hij verdient. En dat moet niet, zoals sommigen suggereren, door zijn overblijfselen naar de Verrij-zeniskerk te brengen, in een Zwolse nieuwbouwwijk. Pinkse vindt dat Thomas a Kempis nu eindelijk een allerlaatste rustplaats zou moeten vinden op een plaats die allure uitstraalt, en die bovendien een min of meer openbare ruimte is. De Peperbus voldoet aan beide voorwaarden. De Onze Lieve Vrouwebasiliek staat bovendien op de plaats waar vroeger een andere kerk stond, die door Thomas a Kempis werd bezocht......................

Oppenhuizen café Leeuwarder Courant, 22 juni 2005. Serie huiskamer van het dorp: cafe 'Rust een weinig'
Max van den Broek: ........Lief en leed wordt in 'Rust Een Weinig' bij uitstek gedeeld. Geregeld vinden er bruiloften en partijen plaats en af en toe zelfs een uitvaart. Nog niet zo lang geleden werd een overleden vaste klant vanuit het café naar het crematorium in Heerenveen gebracht. Veenstra: „Een bijzondere ervaring was dat. De kist die voor het biljart stond opgesteld. Dat was heel indrukwekkend."...........
   

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage