Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 15
11 april 2005 t/m 17 april 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Veel aandacht van de media van de afgelopen week betrof het overlijden van prins Rainier III van Monaco

Begrafenis Rainier 111 Monaco Begrafenis Prins Rainier III van Monaco
-De kist met het lichaam van de vorige week woensdag overleden prins Rainier III van Monaco wordt uit zijn paleis in Monaco gedragen voor de begrafenis plechtigheid. Die vond vanmiddag -15 april- onder grote belangstelling van buitenlandse hoogwaardigheids-bekleders plaats. Onder de gasten waren de Franse presider Chirac, de Spaanse koning Juan Carlos, de Britse prins Andrew, de Zweedse koning Carl Gustaf en de Noorse koningin Sonja. Voor Nederland was prins Alexander aanwezig.

Overig nieuws van de afgelopen week:

Relevant april 2005 Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde), nr.2, 2005
Vaste rubrieken: Commentaar, Kort, Relevante kwesties, Brieven, In beeld, NVVE nieuws en Diensten. In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Verpleegkundigen onbekend met regels Euthanasie
Veel verpleegkundigen (86 procent) zijn slecht op de hoogte van de regels bij euthanasie en hulp bij zelfdoding en begaan daardoor vaak strafbare feiten. De misstanden worden deels in de hand gewerkt door onduidelijke regelgeving vinden ze.
Vragen en antwoorden bij de zaak-Terri Schiavo
Het verhaal van comapatiënte Terri Schiavo hield niet alleen de gemoederen in Amerika bezig, maar ook ver daarbuiten. De belangrijkste vragen rondom haar zaak op een rijtje gezet.

Leeuwarder Courant, 11 april 2005. Duurste begraafplaats in Friesland ligt in Heerenveen
De duurste gemeentelijke begraafplaats in Friesland ligt in Heerenveen. Een graf kost € 4650. Dat is inclusief de onderhoudskosten van € 3200 voor een periode van twintig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen onder de ruim vierhonderd gemeentelijke begraafplaatsen in Nederland.
De uitvaartverzorger noemt Terschelling als de gemeente waar de kosten van een begraafplaats het afgelopen jaar het sterkst zijn gestegen. Nu kost een graf op het waddeneiland € 1932. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van vorig jaar, toen een graf nog € 423 kostte. Dat doet echter geen recht aan de werkelijke situatie, aldus een woordvoerder op het gemeentehuis in West-Terschelling, want in het bedrag van vorig jaar is het eenmalige afkoopbedrag voor het onderhoud (€ 1360) niet meegeteld.
Sowieso is het lastig om een volledig overzicht te maken, doordat de ene gemeente het onderhoud wel meerekent en de andere juist niet. Bovendien zijn niet van alle gemeenten de onderhoudskosten bekend, aldus Monuta.
Wel duidelijk is dat nabestaanden van overledenen in Friesland financieel het best af zijn in Littenseradiel, waar een graf € 254 kost. In Nederland is alleen Bellingwedde goedkoper, met € 197. Deze bedragen zijn inclusief grafrechten, begraafkosten, inschrijf-kosten en de vergunning voor het gedenkteken. Ook inclusief onderhoud is Littenseradiel het goedkoopst, met € 330..............

Diverse kranten, 12 april 2005. Benefietconcert voor begrafenis Wally Tax
(GPD) - In het Amsterdamse Paradiso is zondag een benefietconcert voor de overleden zanger Wally Tax. Vrienden van Tax willen met de opbrengst zijn begrafenis betalen.
Tax was daar niet voor verzekerd, vertelt Anne Klomp uit Den Helder, die sinds zijn zeventiende goed bevriend was met Tax. Klomp was bovendien tot 1976 voorzitter van de inmiddels opgeheven fanclub. Hij bereidt nu met Mette Veninga, de ex-vriendin van Tax, het allerlaatste optreden voor. Vast staat inmiddels dat ex-leden van The Outsiders Ron Splinter en Leendert Bus hun medewerking verlenen.
Het benefietconcert vormt voor Klomp een emotionele afsluiting. „Zijn leven heeft mijn jeugd bepaald en die houdt zondag in feite op te bestaan. Na dat concert begint voor mij een nieuwe fase. Tax was voor mij een jeugdzonde, maar wel eentje die ik zonder twijfel weer zo over zou doen." ............................

Anton Heyboer Volkskrant, 12 april 2005 ledereen wil een Heyboer
Net vroeg een postbode me verlegen of er ook werk was dat hij zou kunnen betalen. Toen heb ik hem een heel mooie tekening aangewezen die maar 45 euro kost.'
Petra Heyboer staat woensdag, een dag na de begrafenis van haar echtgenoot Anton Heyboer. volgens eigen zeggen in een 'overvolle' winkel.
De vraag naar werk van Herman Brood steeg na zijn dood aanzienlijk, evenals de prijzen. Toen de winkel van Petra Heyboer in Den Ilp op zondag zijn deuren weer opende, 'zo had Anton het gewild', was de aanloop ook opvallend groter dan anders. Gaat het hier om liefhebbers van het werk van de excentrieke kunstenaar of om speculanten die in het werk een goede investering zien 'Natuurlijk zijn er mensen die
nu groot inslaan en hopen dat Antons werk de komende jaren in waarde zal toenemen'. zegt Petra, 'maar ik zie hier vooral fans die graag een Heyboer aan de muur willen hebben.'.....................



Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage